Kryptovaluta
Kryptovaluta er en digital valuta, som ikke er styret af nogen central myndighed, og kan i dag bruges til at handle med, eller opbevares som en investering med mulighed for høj afkast. Men kryptovaluta er også forbundet med høj risiko, med høj volatilitet og stor usikkerhed om fremtiden. I denne artikel kan du lære alt om kryptovaluta, hvordan du køber og sælger, hvad du skal være opmærksom på og så kan du nemt sammenligne de bedste kryptobørser, hvor du kan handle med kryptovaluta.
Guide til at købe kryptovaluta for dummies
Kryptovalutaer har aldrig været så populære som de er nu. I skrivende stund svarer én bitcoin til næsten 500.000 kr.
Dog svinger prisen hele tiden, som du kan se på nedenstående grad.
Mange mener, at kryptovaluta er fremtidens penge, og det er en af flere grund til, at mange investerer deres penge i kryptovaluta.
Hvordan køber man kryptovaluta?
Køb kryptovaluta ved at følge disse fire simple trin.
Hvor er det bedst at købe kryptovaluta?
Der er hundredevis af kryptobørser, så det kan være utroligt svært at overskue, hvor man skal starte henne.
Vi har udvalgt tre gode platforme, så du kan komme i gang med det samme.
Firi – Køb kryptovaluta fra en skandinavisk børs

Firi er et nordisk alternativ til de store kryptobørser, og tilbyder i øjeblikket 10 forskellige kryptovalutaer.
Hvad Firi mangler i handelsmuligheder og funktioner, finder du til gængæld i enkelthed og brugerflade. Firi er et rigtig godt alternativ og kan bruges af alle fra nybegynder og til eksperter.
eToro – Køb kryptovaluta som CFD

eToro er en førende global platform, der tilbyder handel med kryptovalutaer gennem Contracts for Difference (CFD'er).
På eToro kan du ikke købe de faktiske kryptovalutaer, men du kan spekulere i prisændringerne via CFD'er.
Platformen understøtter en bred vifte af kryptovalutaer, herunder Bitcoin, Ethereum og flere andre populære kryptovalutaer.
Med eToros brugervenlige interface og omfattende uddannelsesressourcer er det et ideelt valg for både begyndere og erfarne handlende.
Bitinvestor – Køb kryptovaluta direkte til din wallet
Bitinvestor er en Non-Custodial kryptobørs, hvilket betyder at du skal have en privat wallet for at kunne købe og sælge via deres kryptobørs.
Non-Custodial betyder helt enkelt, at Bitinvestor ikke opbevarer din kryptovaluta, men at du køber direkte til din private wallet.
Du har derfor altid 100% kontrol over dine aktiver når du handler hos Bitinvestor.
Bitinvestor er en dansk kryptobørs, der tilbyder køb og salg af de største kryptovalutaer på markedet netop nu.
Hvilke kryptovalutaer skal man købe?
Den mest populære kryptovaluta er Bitcoin, og det er den, de fleste køber. Flere vælger også at købe Ethereum, Ripple, Litecoin eller en af de mange aldre altcoins.
Det er umuligt at sige præcis hvilken kryptovaluta, der kommer til at give det største afkast i fremtiden.
Samtidig er der ingen garanti for, at du kommer til at tjene penge på at købe kryptovaluta overhovedet, selvom mange tror på det.
Alle kryptobørser hos Financer.dk
Hos Financer.dk vurderer vi tilgængelige handelsplatforme baseret på faktorer som brugervenlighed, sikkerhed, gebyrer og tilgængelige kryptovalutaer, så du kan træffe en informeret beslutning.
Nedenfor finder du en tabel over alle handelsplatforme til køb af kryptovaluta i Danmark.
Mest handlede kryptovaluta i 2025
**Bitcoin: **Er nok den mest kendte kryptovaluta, og er indtil videre også den største.Bitcoin blev lanceret i 2009, med et mål om at blive en online valuta, der er sikret uden nogen central autoritet (f.eks. en centralbank). Køb af bitcoin er den mest almindelige måde at starte ud med kryptovaluta på.
Ethereum: Er navnet på den blockchain, der har udviklet den digitale valuta Ether. I dag bruges både Ether og Ethereum som reference til kryptovalutaen. Ethereum har en lidt anderledes blockchain, fordi de har integreret det der kaldes ’smart contracts. Læs mere og køb Ethereum her.
Ripple: er en betalingsløsning rettet mod større finansielle institutioner, såsom banker, baseret på blockchain-teknologien. I øjeblikket kan internationale overførsler tage flere dage at gennemføre, og samtidig er det dyrt, hvis der er tale om mange, små overførsler. Disse transaktioner kan være uden afkast for bankerne, og det er det problem, som Ripple forsøger at løse med deres teknologi. Ripple har blandt andet partnerskaber med Bank of America, Santander og American Express.
Litecoin**:** er måske Bitcoins største direkte konkurrent, fordi de er meget ens. Overførsler går igennem langt hurtigere med Litecoin, og det er måske den største fordel ift. Bitcoin. Der findes også mange flere Litecoins end der er Bitcoins.
Hvilke kryptovalutaer findes der?
Nu har vi kigget ganske kort på fire forskellige kryptovalutaer, men ifølge CoinMarketCap findes der over 6.000, så vi giver dig ingen fuld liste.
Hvis du gerne selv vil researche enkelte kryptovalutaer nærmere, kommer her en liste med nogen af de mest populære, der findes:
Bitcoin
Ethereum
Binance Coin
Dogecoin
XRP (Ripple)
Tether
Cardano
Polkadot
Bitcoin Cash
Litecoin
Uniswap
Chainlink
USD Coin
Stellar
VeChain
Solana
THETA
Filecoin
Ethereum Classic
NEO
Verge
Monero
DASH
Se fuld liste på CoinMarketCap.
Køb kryptovaluta herDet skal du vide før du køber
Crypto wallet
En crypto wallet, nogle gange kaldet Bitcoin Wallet eller bare "wallet" er en måde at opbevare sin kryptovaluta på.
Hvis du blot har din krypto stående hos din handelsplatform, kan du ikke bruge den til at foretage køb eller sende den til andre privatpersoner og virksomheder.
En wallet er også en sikkerhed, eftersom kryptobørser nogle gange er udsat for hackerangreb.
Selvfølgelig gør platformene alt hvad de kan for at være sikre, og det er også en sjældenhed, at det sker.
Hvis du vælger at købe din kryptovaluta på en mindre platform, så anbefaler vi på det kraftigste, at du anskaffer dig en privat wallet, så dine penge er mere sikre.
Bedste wallet til kryptovalutaCold wallets og hot wallets
Overordnet set findes der to forskellige slags wallets: cold wallets og hot wallets.
Cold wallets er offline wallets, og ligner typisk et USB-stik eller anden form for eksternt drev. Cold wallets er den sikreste form for wallet, eftersom den er offline og dermed ikke kan hackes.
Selvom din handelsplatform skulle bliver hacket eller din konto komprimeret på den ene eller den anden måde, vil du stadigvæk være i besiddelse af din cold wallet.
Du skal også oprette en et kodeord, som kan bruges til at genskabe din wallet et andet sted, hvis du nu skulle miste den.
Cold wallets kaldes også for offline wallets eller hardware wallets.
Hot wallets er online wallets, og dermed forbundet til internettet på den ene eller den anden måde. De giver den fordel, at det er nemt at bruge den til at modtage og sende kryptovalutaer.
Ulempen er, at hot wallets stadigvæk kan udsættes for hackerangreb, selvom det er langt mere sikkert end at have din kryptovaluta på en handelsplatform.
Hvis du gerne vil oprette en wallet med det samme, findes der en række gratis hot wallets, som du kan oprette gratis, og downloade til din computer eller smartphone.
F.eks. har Coinbase deres egen hot wallet ved navn Coinbase Wallet.
Fordi cold- og hot wallets kommer med deres egne fordele og ulemper, er det ikke unormalt for seriøse kryptoinvestorer at have begge dele.
Se evt. denne video fra Dansk Krypto Nyt, hvor du kan lære lidt mere om wallets:
https://youtu.be/03foC5A3IEg?t=184
Blockchain
Blockchain er den teknologi der gør, at folk sikkert kan handle med forskellige kryptovalutaer.
Kort fortalt holder blockchain styr på alle handler, der nogensinde er lavet og nogensinde bliver lavet med Bitcoin.
Teknologien anvendes af de fleste kryptovalutaer.
Man kan ikke snyde med Bitcoin, fordi dens blockchain er offentlig og hele tiden bliver opdateret og kopieret af tusindvis af forskellige computere.
Så i stedet for at have én mellemmand (f.eks. en bank), der fortæller hvor mange penge der skal sendes og til hvem, er der ingen mellemmand.
Overførslen sker direkte til modparten, og bliver registreret på blockchainen, hvor den med det samme bliver kopieret og konstant opdateret.
Skulle man snyde med Bitcoin, skulle man kontrollere samtlige computere på én gang.
Se evt. denne video fra Videnskab.dk, som forklarer blockchain.
https://youtu.be/9lbhUimi26k?t=3
Investering i kryptovaluta eller ej?
Så bør du købe kryptovaluta eller ej?
Mange langsigtede investorer ser kryptovaluta som en høj-risiko investering, fordi markedet stadigvæk er ungt, og fremtiden usikker.
Alligevel vælger rigtig mange alligevel at købe kryptovaluta, som en lille del af deres portefølje, fordi der er meget højt til loftet, hvis kryptovaluta bliver fremtidens betalingsmetode.
Fordele og ulemper ved kryptovaluta
Fordele ved kryptovaluta
Tjen penge. Der er en god chance for, at du kommer til at tjene penge på at investere i kryptovaluta.
Fremtidssikring. Du er godt forberedt, hvis kryptovaluta bliver mere udbredt.
Ingen fysiske penge. Du behøver ikke bære rundt på dine penge, hvilket gør krypto nemt at transportere.
Kryptovalutaer er transparente. Pga. blockchain-teknologien, kan en transaktion ikke ændres, når den er gennemført, lagret og kopieret.
Ulemper ved kryptovaluta
**Stor volatilitet. **Fordi priserne er steget meget, er der langt at falde, hvis markedet skulle dykke. Det er normalt, at nye markeder er meget volatile, men kryptovalutaer er helt ekstreme.
Usikker fremtid. Det er umuligt at sige, om de kryptovalutaer, der mest populære i dag, vil være de samme, som vi begynder at handle mest med i fremtiden.
Ingen backup. Selvom blockchain-teknologien gør Bitcoins sikre at handle, er de ikke sikret, hvis du skulle miste dem.
Transaktioner kan ikke spores. Det har gjort digital valuta til den perfekte måde for kriminelle at modtage betaling uden at blive opdaget.
Igen vil vi minde dig om, at du ikke bør købe kryptovaluta for penge, du ikke har råd til at miste igen, eftersom kurserne kan ændre sig hurtigt.
Se alle kryptobørser