Lån fra selskab til selskab.

10 min læsetid | Lån
Det er som udgangspunkt forbudt at låne penge af dit selskab som privatperson. Dette gælder både et lån til dig eller din familie, og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du gør det.
I januar 2017 vedtog Folketinget dog nye regler for aktionærlån, hvor det er muligt at låne penge fra eller til dit selskab, hvis du overholder visse betingelser som f.eks. at huske at lave en låneaftale.
Et lån fra selskab til selskab kan være kringlet, og i denne artikel samler vi op på alle regler.
Hvad er forskellen på enkeltmandsvirksomheder og kapitalselskaber?
Det er virksomhedstypen, der afgør om du må låne penge fra eller til din virksomhed.
Enkeltmandsvirksomhed: Du må gerne låne penge fra eller til din virksomhed, da enkeltmandsvirksomhedens indtægter og udgifter er en del af ejerens privatøkonomi.
Kapitalselskab: Det kan være et iværksætterselskab (IVS), anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab (A/S).
Her vil lån fra eller til selskabet være et såkaldt aktionærlån, og der er visse betingelser, der skal opfyldes, før dette er lovligt.
Det er kun i meget sjældne tilfælde, at alle betingelserne er opfyldt, og vi anbefaler derfor altid, at du får en advokat eller revisor til at hjælpe dig.
Hvad er betingelserne for et lovligt aktionærlån?
Det er som hovedregel ulovligt at låne penge fra eller til dit selskab, men der er nogle tilfælde, hvor det er tilladt.
Det er muligt at låne penge fra eller til selskabets ejer(e), hvis en af de 3 nedenstående betingelser er opfyldt:
Sædvanlige driftsmæssige dispositioner
Det er tilladt at låne penge fra eller til ejere eller ledelsesmedlemmer, hvis det er som led i sædvanlig forretningsmæssig disposition for selskabet.
Sædvanlige forretningsmæssige dispositioner kan f.eks. være, at selskabet normalt sælger varer eller ydelser på kredit til kunder på lignende vilkår (f.eks. renter, betalingsfrist etc.)
Et eksempel kunne være: Et ApS, der driver en webshop, låner 10.000 kr. til sin ejer, som også er direktør, for at han kan købe en ny computer til at arbejde med.
Lånet ydes på samme vilkår som til selskabets kunder, det kunne være med en rente på 5 % og en betalingsfrist på 6 måneder.
Udlån til moderselskab
Det er tilladt for et selskab (datterselskab) at låne penge fra eller til et andet selskab (moderselskab), hvis moderselskabet ejer mere end 50 % af datterselskabet.
Lån i andet end penge
Det er som udgangspunkt tilladt at låne fysiske genstande, der ikke er penge, såsom løsøre (møbler, maskiner, inventar osv.), eller fast ejendom til selskabets ejere eller ledelse.
Et eksempel kunne være: Tømmerfirmaet Karlsen&Karlsen A/S, der ejer en ejendom, låner den ud til sin ejer, som også er bestyrelsesformand, for at han kan bruge den som feriebolig i en uge.
Lånet ydes uden vederlag, men ejeren betaler for alle udgifter i forbindelse med brugen af ejendommen.
Mangler du penge?
Find det billigste lån med få klik gennem vores lånesammenligning.
Sammenlign lån nuNye regler for aktionærlån fra 2017
Folketinget vedtog d. 1. Januar 2017 nye regler om aktionærlån, hvorved selskaber lovligt kan yde lån, såfremt følgende betingelser er opfyldt.
Lånet inkl. (ikke betalte) lovpligtige renter, samt eventuel skat skal kunne rummes inden for selskabets frie reserver. Ved vurderingen af dette tages der afsæt i det seneste årsregnskab, reduceret med efterfølgende udbetalinger af udbytte.
Beslutningen om at yde et lån skal træffes på selskabets førstkommende generalforsamling efter d. 1. januar 2017 af kapitalejerne. Beslutningen kan også træffes af selskabets ledelse, såfremt generalforsamlingen godkender dette.
Lånet ydes på markedsvilkår. Det betyder, at pengene ikke udlånes billigere end normalt, eller på anden måde er gunstigere end normalt.
Såfremt et selskab ønsker at yde aktionærlån, skal selskabet kunne dokumentere for Erhvervsstyrelsen, at lånet opfylder de givne betingelser.
Derfor skal man altid lave en låneaftale, så der ikke senere kan opstå tvivl omkring lånets betingelser.
Hvad er konsekvenserne af et ulovligt aktionærlån?
Et ulovligt aktionærlån skal straks tilbagebetales til selskabet.
Hvis et ulovligt aktionærlån konstateres af Erhvervsstyrelsen, får selskabets ledelse 6 uger til at inddrive lånet og indsende dokumentation til Erhvervsstyrelsen om, at lånet er tilbagebetalt af låntageren.
Et ulovligt aktionærlån skal tilbagebetales med en lovfastsat rente, som udgør ca. 10 %.
Man skal ligeledes betale en bøde på 3-5 % af det samlede lånebeløb.
Ledelsen kan få bøder, hvis ledelsen har været med til at give lånet eller ikke har krævet lånet tilbagebetalt, da der blev gjort opmærksom på lånet.
Må jeg låne penge til mit selskab?
Hvis du ønsker at foretage et lån fra ejer til selskab – er det fuldt lovligt.
Du skal sikre dig, at lånet er på markedsvilkår, dvs. at du får en rimelig rente og afdrag for lånet, som du også ville få, hvis du lånte pengene til en uafhængig part.
Hvis du låner penge til dit selskab, skal du også være opmærksom på, hvordan det påvirker dit selskabs regnskab og skat.
Lånet skal registreres som en gældspost i selskabets balance, og renteindtægterne skal medtages i selskabets resultatopgørelse.
Lånet skal også indberettes til SKAT, og renteindtægterne skal beskattes som almindelig indkomst for dig som långiver og som udgift for selskabet som låntager.
Husk at lave en låneaftale
Hvis du yder et lån – uanset om det er mellem private eller i erhverv – er det vigtigt, at der bliver lavet en låneaftale for lånet.
På den måde sikrer begge parter sig, at der er enighed omkring alle de væsentligste vilkår for lånet, samt at pengene kan inddrives, hvis den, som skylder pengene, ikke kan betale lånet tilbage.
Er du usikker på, om det lån du tilbyder er lovligt, så kan en anden løsning måske være, at kigge på et af de mange erhvervslån der findes på markedet.
De tilbyder fornuftige renter, og du slipper for alt det administrative arbejde, og risikoen for at skulle betale store bøder.
Find erhvervslån