Opsparing og investering

Det er ikke altid nemt at starte med investering eller opsparing. Her giver vi dig midlerne til at bekæmpe inflationen med +10% i rente.

Opsparing og investering

Opadgående graf pga. investering

Opsparing og investering finder sin plads, når vi begynder at tjene penge. For da begynder vi også at tænke på fremtiden og vi sætter ofte økonomiske mål, som vi ønsker at opnår.

Der er køb af bolig, bil og andre investeringer. De fleste vil gerne bruge deres penge på en måde, der giver et afkast, og det kan investering og opsparing hjælpe dig med.

Læs også: 49 investeringsmuligheder

For nye ører lyder det hele måske ret besværligt, og det er sikkert også derfor du ikke har kastet dig ud i investeringens verden endnu. Heldigvis findes der i dag måder hvorpå du kan automatisere din opsparing helt enkelt og samtidig få et højt afkast.

Mere om det lidt senere…

Den danske inflation har i snit ligger på 1,77% siden år 2000. Det betyder i praksis, at du ville kunne få det samme for 10.000 kr. i år 2018, som du kunne få for ca. 7.500 kr. i år 2000. Altså et tab af købekraft på mere end 25%.

Inflationen fra år 2000-2017 har mindsket værdien af forbrugernes opsparing
Screenshot fra Danmarks Statistik

Det betyder også, at hvis du ikke har et afkast på dine penge, vil de tabe værdi over tid… og hvem vil dog miste penge uden grund?

Det vil vi hvert fald ikke hos financer.dk.

Derfor vil vi forklare dig hvad du skal være opmærksom på, når du begynder at investere og spare op. På den måde kan du komme hurtigt og sikkert i gang med at få dine penge til at vokse i værdi, i stedet for det modsatte.

Som med enhver form for opsparing og investering, er der nogle vigtige punkter at definere.

  • Hvor meget vil du spare op og hvornår?
  • Vil du altid have adgang til pengene?
  • Sparer du op til et bestemt køb?

Alle disse spørgsmål vil vi hjælpe dig med at besvare, så du kan finde den form for investering, der passer bedst for dig.

Hvorfor er det så vigtigt at spare op?

Diagram med opsparing

Hvor god din privatøkonomi er, afhænger især af hvordan du håndterer dine penge. Det er (næsten) lige meget hvor meget du tjener, for det handler nemlig om hvor meget ud beholder hver måned.

Hvis du ikke ligger penge til side hver måned, så skyder du dit fremtidige jeg i foden. Alle bør have en pengereserve, både for at sikre en fremtid, der ikke mangler noget og for at undgå at stifte gæld, når der opstår uforudsete udgifter.

En finansiel reserve kan opbygges på flere forskellige måder, gennem investering og opsparing:

  • Besparelser på transport, indkøb, rejser og andre udgifter. Med vores sparetips kan du sandsynligvis spare +1.000 kr. om måneden.
  • Sæt dine penge ind på en opsparingskonto, så dine penge ikke mister købekraft pga. inflationen.
  • Investering i aktier og fonde, boligmarkedet, crowdlending mm. Her får du som regel et langt større afkast end gennem en opsparingskonto.

Lige nu er vi i en periode med meget lav rente, og derfor giver en opsparingskonto ikke rigtig noget afkast. Banker låner deres penge til forbrugere eller investerer dem i obligationer, aktier og fonde. Kun en brøkdel af overskuddet modtager du som ejer af en opsparingskonto i form af renter.

Renten på din opsparingskonto afhænger af hvilken type konto der er tale om (lønkonto eller opsparingskonto) og hvilken bank du har.

Fordelen ved en god gammeldags opsparingskonto er, at dine penge er sikre. Det er nemlig ikke tilfældet med aktier og andre investeringstyper, hvor du løber en risiko, hver gang du investerer.

De opsparede penge kan gøre dit liv betydeligt mere afslappet. Du behøver ikke bekymre dig om at stifte gæld, da du altid har en reserve til uforudsete udgifter.

Opsparing: en sikker investering med lille udbytte

En sikker opsparing

En opsparing er det rigtige for dig, der ikke vil løbe nogen risici med dine penge. Når pengene ikke længere er bundet, har du hele det opsparede beløb til rådighed.

En opsparingskonto giver ikke det største afkast, men det er stadig et bedre alternativ end at gemme pengene under madrassen eller putte dem i en sparegris for den sags skyld.

Da Danmark er en del af EU, er alle opsparede penge udenfor fare pga. indskydergarantien, som er på 100.000 euro (ca. 745.000 kr.) per kunde per bank. Både du og banken er beskyttet.

Du kan spare op på kontoen månedligt, årligt eller hvornår du nu har lyst. Selvom renten er forskellig fra konto til konto, er dine penge stadig beskyttet af indskydergarantien.

Det er nemt at åbne en opsparingskonto og alle kan gøre det.

Tip: Vi er i øjeblikket i en periode med lav rente. En langsigtet investering til lave renter kan være meget frustrerende, specielt hvis du binder pengene, for det kan jo være du gerne vil flytte pengene til en mere rentabel investering.

Af den grund anbefaler vi, at du ikke binder dine penge længere end højst nødvendigt, når det kommer til opsparingskonti.

Investering – forøg din formue

Investeringsgraf

Alternative investeringer til den traditionelle opsparingskonto, såsom aktier, fonde, P2P lån eller kryptovalutaer, kan give dig et betydeligt højere afkast. Risikoen ved disse investeringsformer er til gengæld også større.

Det grundlæggende spørgsmål er: Kan det betale sig at investere fremfor at spare op?

Mens mange mennesker løber risikoen ved investeringer, afholder endnu flere sig fra aktier og lignende, netop pga. den risiko der er involveret. Sidstnævntes frygt for at miste deres penge gør dem nærmest ude af stand til at sove om natten.

Men hvis vi tager den gennemsnitlige inflation fra år 2000-2017 på 1,77%, så taber vi hvert år en betydelig del af vores kapital.

Et produkt der i år 2000 kostede 1.000 kr. koster i dag 1.330 kr.

1,77% i inflation virker ikke som meget ved første øjekast, men over tid akkumuleres tabet, og pengene taber mere og mere værdi. En opsparingskonto alene redder os ikke fra inflationen, men den hjælper os med at spare nogle penge op, som kan investeres regelmæssigt.

Tip: Invester eller opspar 10% af din løn hver eneste måned. Efter et år har du mere end en månedsløn, der kan vokse sig større hver eneste måned.

Det er langt mere beroligende at vide, at dine penges købekraft bliver større år for år, i stedet for ”at være sikker”. Det eneste du er sikker på er, at dine penge mister værdi i banken.

Fonde

Ikon med fiktive fonde

Investeringsfonde er særlige aktiver, der forvaltes af et selskab. Hvis du vælger at investere gennem en investeringsfond, giver du ansvaret for dine penge til professionelle investorer. Det kan eksempelvis være gennem din bank.

Det er altså en slags konto, som flere investorer kan overføre penge til.

Investeringerne foretages som regel i aktier, obligationer, fast ejendom og pensioner. Der er forskellige fonde alt efter din risikoappetit. Gennem lavrisikofonde kan din investering øges med 1-2% om året, mens en højrisikofond kan øge din kapital med +10% om året.

Aktier

Opadgående aktier ikon

Aktiemarkedet er blandt de mere risikofyldte investeringsformer. Erfarne investorer og heldige nybegyndere kan fordoble sine penge i løbet af relativt kort tid. Imidlertid er risikoen for tab også større.

Korrekt ririskospredning er en essentiel del af enhver aktieportefølje. Hvis du forventer et afkast over en længere periode, kan aktier være en ganske sikker investeringer.

P2P lån (crowdlending)

Ikon med mennesker der investerer i crowdlending

Mange investorer er ikke tilfredse med renten  bankerne og søger derfor alternative løsninger. Med P2P lån investerer investorer i allerede udstedte lån. Med en stor risikospredning (du investerer små beløb i mange forskellige lån), mindsker du risikoen for misligholdelse.

Investeringen sker gennem såkaldte P2P platforme, hvor långivere sætter deres lån ”til salg” på markedet, hvorefter du kan investere (eller købe) i en del af lånet.

Danmarks mest kendte P2P platforme er Lendino og Betterrates, mens der findes mere populære internationale platforme, såsom Mintos og Viainvest.

Kryptovalutaer

Kryptovalutaer er digitale penge. Der er hundredvis af forskellige kryptovalutaer, der alle har et bestemt formål. Formålet med kryptovalutaer er et decentralt og sikker betalingsmiddel, der ikke kan manipuleres af bankerne og ikke er genstand for inflation. Der findes dog også kryptovalutaer, der ikke helt lever op til dette princip.

Den mest kendte kryptovaluta i verden er Bitcion. Værdien af Bitcoin er baseret på selve teknologien samt investorernes tillid. Nogle lande og virksomheder accepterer allerede Bitcoin som betalingsform, selvom det ikke er så udbredt endnu. Bitcoin kaldes også for digitalt guld.

Kryptovalutaer købes via Exchanges (kryptobørser) og opbevares i Wallets (tegnebøger). Både Exchanges og Wallets er naturligvis digitale, så der er ikke tale om en fysisk pung.

Før du begynder med nogen former for investering, er det vigtigt at forstå både de risici og muligheder, der er forbundet med de forskellige typer investering. Derefter kan du prøve dig frem eller beslutte dig for, hvilket type investering, der passer bedst til dig.

Hvordan kommer jeg i gang med investering?

Hvis du aldrig har investeret før, er det en god idé at starte stille og roligt ud. Investering er nemlig ikke noget kapløb, nej det er nemlig kedelig, fornuftig planlægning.

Hvis du aldrig har investeret før, så anbefaler vi at du starter med P2P lån, der også er kendt som crowdlending. Det er nemlig ikke ligeså svært et emne at overskue som eksempelvis aktier, hvor der er meget at holde styr på.

Lån er enkle. En låntager tager et lån og betaler hver måned en ydelse + rente, hvorfor det er rentabelt for långiveren.

Vi anbefaler at du bruger nogle timer på at sætte dig ordentligt ind i konceptet, og derefter kan du lave en indbetaling til en P2P platform.

Et godt sted at starte er på vores side om aktier for begyndere.

Artikler om opsparing og investering

Forfatter Paw Vej

Paw Vej har arbejdet hos Financer siden 2016 og er leder af det danske marked. Han har en stor interesse for privatøkonomi, lån og investering, og har skrevet over 300 artikler om disse emner i de seneste 5 år.

Del på