WIKI

Hvad er kryptovaluta?

Vigtig info

  • Kryptovaluater er digitale eller virtuelle penge, som ikke er reguleret af en central enhed, som en regering eller centralbank.
  • Eksempler på kryptovaluta er Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano og Litecoin.
  • Kryptovaluater bruger kryptografi til at sikre transaktioner og verificere overførsler i kryptovalutaer ved hjælp af offentlige og private nøgler.

Læs mere i artiklen herunder.

Forfatter  Paw Vej
Opdateret: januar 18, 2024

Hvad er kryptovaluta?

En kryptovaluta er en digital eller virtuel valuta, der bruger kryptografi til sikkerhed.

Kryptovalutaer som Bitcoin er fri for centralbanker og andre centrale aktører, hvilket gør dem enormt spændende handelsredskaber.

Ligesom med almindelige valutaer som amerikanske dollars (USD) eller danske kroner (DKK), kan man bruge kryptovalutaer til at handle med.

Kryptovalutaer falder og stiger også i værdi, ligesom almindelige valuater.

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Det korte svar er, at kryptovaluta fungerer ved hjælp at være kryptografisk, decentraliseret og eksistere på en blockchain.

Den lange forklaring kommer her.

Kryptografi

For kryptovalutaer bruges kryptografi til at sikre transaktioner og til at verificere overførsler. Det sker ved hjælp af en kombination af offentlige og private nøgler.

  • Offentlige nøgler er en række tal og bogstaver, der er knyttet til en bestemt kryptovalutaadresse. De kan deles offentligt, og bruges til at identificere modtageren af en overførsel.
  • Private nøgler er på den anden side hemmelige og kendes kun af ejeren af kryptovalutaen. De bruges til at underskrive transaktioner og til at bevise ejerskab af kryptovalutaen.
  • En offentlig bitcoin nøgle er typisk 34 tegn, f.eks. 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2
  • En privat bitcoin nøgle er typisk 64 tegn, f.eks. L4zRnqzRtZ9oUAxEjbB1SCsLQXtTtyhYYF1AMjHnTpDYJhZZxkc5

Når der foretages en overførsel, bruger afsenderen sin private nøgle til at oprette en digital signatur, som er knyttet til transaktionen.

Denne signatur er bevis på, at transaktionen er autentisk, og at afsenderen har autoritet til at sende kryptovalutaen.

Transaktionen sendes derefter til netværket, hvor den verificeres af andre computere på netværket ved hjælp af afsenderens offentlige nøgle og den digitale signatur.

Når transaktionen er blevet verificeret, registreres den på blockchainen (mere om den i et senere afsnit), og overførslen er afsluttet.

Kryptografi er en vigtig del af kryptovaluta-systemets sikkerhed og integritet, da det sikrer, at kun autoriserede parter kan foretage transaktioner, og at alle transaktioner kan verificeres og er sikret mod forfalskning.

Se evt. denne video, som forklarer kryptografi:

Decentraliseret

En kryptovaluta er decentraliseret, hvilket betyder, at den ikke er bundet til nogen specifik regering, centralbank eller anden finansiel institution. 

I stedet er den afhængig af et netværk af computere til at verificere og registrere transaktioner.

Det betyder, at den ikke kontrolleres af en enkelt person eller gruppe, men at den er decentraliseret og åben for alle.

Blockchain

For at forstå kryptovaluta, må man også forstå hvordan blockchain teknologi fungerer. Det kan godt tage lidt tid at sætte sig ordentligt ind i det, men det er det hele værd.

Stol trygt på, at blockchain teknologi og kryptovaluta er kommet til verden for at blive.

En blockchain er en decentraliseret, digital ledger, der registrerer alle transaktioner for en specifik kryptovaluta. 

“Blockchain” kan oversættes til en en kæde af blokke,, fordi den består af en række blokke, som hver især indeholder en gruppe af transaktioner.

Hver blok i en blockchain er forbundet med den blok, der kom før den, hvilket skaber en permanent, kronologisk liste af alle de overførsler, der har fundet sted. 

Du kan sammenligne det med kontoudtog i banken, hvor du har et overblik over ind- og udbetalinger.

Der er bare den forskel, at blockchainen er offentlig, decentraliseret, og indeholder alle overførsler, ikke kun dine.

Denne optegnelse distribueres på tværs af et netværk af computere, hvilket sikrer, at den er decentraliseret, og at ingen enkelt enhed har kontrol over den.

Oplysningerne i en blockchain er sikret ved hjælp af kryptografi, som vi snakkede om i sidste afsnit. 

Dette gør blockchainen til en sikker og gennemsigtig måde at registrere og verificere transaktioner på.

De er en vigtig del af kryptovaluta-systemet, da de leverer den infrastruktur, der gør det muligt at behandle og verificere transaktioner.

Denne video fra Videnskab.dk forklarer fint, hvordan det fungerer:

Kryptovaluta eksempler

Bitcoin

Bitcoin er en decentraliseret kryptovaluta, der blev skabti 2009. Det er den første og mest kendte kryptovaluta, og den bruger et peer-to-peer-netværk til at verificere og registrere transaktioner. 

Bitcoin har et begrænset udbud på 21 millioner coins.

Ethereum

Ethereum er en decentraliseret blockchain-platform med åben kildekode, der blev udviklet i 2015. 

Ud over at være en kryptovaluta har Ethereum også et programmeringssprog, der gør det muligt for udviklere at bygge og implementere decentrale applikationer (DApps). 

Ethereum bruges ofte til såkaldte “smart contracts” og decentraliseret finansiering (DeFi).

Solana

Solana er en open-source blockchain platform, som blev skabti 2017. Den er designet til at være hurtig, skalerbar og sikker, og den er blevet brugt til en række forskellige applikationer, herunder DeFi, spil og sociale medier.

Cordano

Cardano blev udviklet i 2015, og er designet til at være skalerbar, sikker og i stand til at håndtere komplekse smarte kontrakter og finansielle transaktioner. 

Cardano har en unik konsensus-mekanisme kaldet “proof-of-stake”, som giver ejere mulighed for at “stake” deres tokens for at deltage i valideringen af transaktioner.

Litecoin

Litecoin blev oprettet i 2011 som en fork af Bitcoin. 

Den ligner Bitcoin på mange måder, men den har en hurtigere bloktid, hvilket betyder, at transaktioner bekræftes hurtigere.

Der findes også flere litecoins (84 millioner), og kryptovaluaen bruges ofte til at foretage små køb eller som en form for betaling.

Hvordan handler man med kryptovaluta?

Du kan købe og handle med kryptovaluta på såkaldte kryptobørser, eller crypto exchanges. 

Måden du køber og sælger på, fungerer på samme måde, som når du køber aktier eller andre aktiver. 

Trin

1. Opret en konto på en kryptobørs
2. Indbetal penge til platformen
3. Køb din kryptovaluta
4. Opret en krypto wallet
5. Send din kryptovaluta til din wallet
Trin 1

Opret en konto på en kryptobørs

Binance, Coinbase eller Firi er gode steder at starte. Du skal typisk verificere din konto, før du kan få lov til at handle.
Trin 2

Indbetal penge til platformen

Du kan betale med kreditkort eller bankoverførsel. Bankoverførsel er typisk det billigste.
Trin 3

Køb din kryptovaluta

Tryk på køb knappen og gennemfør din ordre.
Trin 4

Opret en krypto wallet

Jeg anbefaler kraftigt, at du opbevarer din krypto i en krypto wallet, frem for på kryptobørsen. Specielt kold opbevaring er langt mere sikkert. Det er sket adskillige gange, at kryptobørser er blevet hacket. Den seneste store historie er den om FTX, men faktisk sker det med jævne mellemrum, uden vi hører om det. Selv Binance, en af de sikreste kryptobørser, blev hacket tilbage i 2019. Det var dog i stand til at tilbagebetale alle de tabte penge til deres brugere.
Trin 5

Send din kryptovaluta til din wallet

For at gøre det, skal du først finde den rigtige adresse i din wallet. Derefter skal du gå ind på din kryptobørs, og udbetale pengene til den wallet. Din kryptovaluta er nu sikkert opbevaret.

Fordele og ulemper ved kryptovaluta

Kryptovalutaer har både potentielle fordele og potentielle ulemper, og det er vigtigt at overveje begge dele, når man beslutter, om man vil bruge dem. 

Fordele


  • Decentralisering. Kryptovalutaer er decentraliserede, hvilket betyder, at de ikke kontrolleres af en enkelt person eller enhed. Det giver et meget højt niveau af sikkerhed og uafhængighed, som ikke er tilfældet med andre valutaer.
  • Anonymitet. Kryptovalutaer tilbyder en vis grad af anonymitet, da man ikke skal give personlige oplysninger for at foretage transaktioner. Det er attraktivt for folk, der lægger vægt på privatlivets fred, eller som bor i lande med strenge finansielle regler.
  • Sikkerhed. Kryptovalutaer bruger kryptografi til at sikre transaktioner og forhindre svindel. Det gør det sikkert overføre penge sammenlignet med traditionelle metoder, som er mere sårbare over for hacking og identitetstyveri.
  • Inflationssikret. Nogle kryptovalutaer, f.eks. Bitcoin, har et begrænset udbud, hvilket betyder, at antallet af bitcoins, der nogensinde vil være i omløb, er fastlåst. Dette kan gøre dem modstandsdygtige over for inflation, da mønternes værdi ikke påvirkes af ændringer i mængden af valuta.
  • Tilgængelighed. Kryptovalutaer kan tilgås af alle med en internetforbindelse, uanset deres placering eller finansielle status. Det gør dem attraktive for folk, der bor i lande med streng økonomisk regulering, eller som ikke har adgang til traditionelle finansielle redskaber.

    Ulemper

  • Volatilitet. Værdien af kryptovalutaer kan svinge betydeligt i løbet af korte perioder. Det kan gøre dem risikable at holde som en investering, da deres værdi kan falde betydeligt, før du har en chance for at sælge.

  • Manglende regulering. Fordi kryptovalutaer ikke reguleres af regeringer eller finansielle institutioner, er de ikke underlagt samme beskyttelse og tilsyn. Det kan gøre dem mere sårbare over for svindel og andre former for kriminelle aktiviteter.

  • Begrænset accept. Kryptovalutaer er endnu ikke bredt accepteret som betalingsform, og mange handlende accepterer dem ikke. Det kan gøre det svært at bruge dem i dagligdagen.

  • Kompleksitet. Kryptovalutaer kan være lidt svære at forstå, især for dem, der ikke er så gode til det med teknologi. Dette kan gøre dem skræmmende eller forvirrende for nogle mennesker at bruge.

Vil du lære mere om kryptovaluta?

Overvej at læse en af disse artikler:

Var denne artikel brugbar?

Vær den første til at give feedback

Gennemsigtighed i indhold
Hos Financer.com dedikerer vi os til at hjælpe dig med din privatøkonomi. Alt indhold her på siden følger vores redaktionelle retningslinjer. Vi er åbne omkring, hvordan vi anmelder produkter og tjenester i vores anmeldelsesproces, og hvordan vi tjener penge i vores annoncøreroplysninger.
Forfatter Paw Vej

Paw Vej er leder for det danske marked hos Financer.com, hvor han har arbejdet siden 2016. Hans ekspertise falder inden for lån, kreditkort og investering, og hans artikler om de samme emner er blevet læst af mere end 1,5 millioner danskere. Paw er citeret af både danske FINANS og internationale Forbes.

Del på
Read Icon læst 344 gange

Du gør en forskel når du bruger Financer  Lær mere