Hvordan bliver man rig?

  • april 3, 2024
  • 13 min. læsetid
  • Read Icon læst 2412 gange
Forfatter  Marc Otto Ørum
Tjekket af  Paw Vej

Den sikreste vej til rigdom er for den almindelige dansker er at spare så meget som mulig, tjene så meget som muligt og investere overskuddet.

Rigdom er ifølge Ordnet defineret som “stor mængde penge, værdigenstande eller andet af stor værdi.”

Men hvordan bliver man egentlig rig?

I denne guide giver vi dig 7 simple strategier til at opnå rigdom.

Selv om målet for mange er helt klart og tydeligt, så er vejen til rigdom som regel sløret og fyldt med forhindringer.

Tjen mere som projektleder

Financer har indgået et samarbejde med BlivProjektleder, som giver dig en rabat på 4.000 kr. (halv pris). Som en ekstra bonus får du også projektleder certificering til en værdi at 3.500 kr. ganske gratis.

Hvis det lyder interessant, så brug linket herunder for at opnå rabatten og begynde at tjene mere i dit eget job.

Tilmeld dig kurset

De 7 almindelige veje til rigdom

Invester i fast ejendom – sæt dine penge i mursten

Denne strategi er ofte noget der først bliver muligt for os senere i livet, men mange danskere har opnået en formue ved at investere i fast ejendom, bo i den i en årrække for derefter at sælge til en højere pris.

Boligpriserne har generelt været stigende over en lang årrække, og forklaringen kan især findes i de stigende lønninger og inflation, som vi også har set i Danmark. Mange danskere har bygget en formue blot på at investere i fast ejendom.

Der findes forskellige udgangspunkter for at ville investere i fast ejendom.

  • Voksenlivet: For mange danskere gælder det, at det er en naturlig del af voksenlivet, at vi investerer i fast ejendom.
  • Forældrekøb: Studielivet skubber os et skridt nærmere vores drømme, men på vejen er studielivet fyldt med billig mad og høje lejepriser specielt i de store byer i Danmark. Forældrekøb kan være en måde at placere allerede tjente penge, det kan være en opsparing for dine børn eller en hjælpen hånd til at kunne komme igennem studietiden uden SU-gæld og give mulighed for at spare penge op allerede fra en tidlig alder.
  • Tjene hurtige penge: Desværre findes der dem der simpelthen får købt for dyrt, mister deres job eller grundet andre omstændigheder på et tidspunkt når dertil, hvor gælden er blevet så stor at deres hus må sælges på tvangsauktion. Dette kan være mulighed for at købe billigt, skabe forbedringer og sælge hurtigt med mulighed for en god fortjeneste. Dette kræver i mange tilfælde, at du allerede har kapital
  • Udlejning: Udlejning kan være en overset strategi på spørgsmålet til, hvordan man bliver rig? Udlejning er en måde at generere indkomst, fordi man kan leje ud til en højere pris end hvad ens månedlige udgifter er. Man kan bruge udlejning som opsparing, eller til at betale gælden af på huset.

Fælles for alle udgangspunkterne er håbet om gevinst, når huset engang skal sælges. Selvfølgelig er det også en risiko for, at priserne og dermed ens formue kan falde.

Men set over et helt liv, så vil investering i bolig eller fast ejendom næsten altid vise sig at være en god investering.

Invester din opsparing og få et årligt afkast

Få glæde af renters rente-effekten, og invester din opsparing eller andre frie midler. Selv en lille formue kan vokse sig stor, hvis du på en effektiv måde kan lade dine penge arbejde for dig.

Her er nogle gennemsnitlige årlige afkast for de mest almindelige investeringsformer.

AktivÅrligt afkast (cirkatal)
Aktier7% om året
Obligationer3% om året
Ejendomme8% om året
Crowdlending10% om året
Bitcoin38% om året

For at få et godt afkast på din opsparing, kan du investere dine penge i aktier, obligationer, ejendomme mm.

En let måde til at udnytte renters rente-effekten, er ved at investere dine penge i fonde som giver et procentvis afkast hvert år.

Det er vigtigt at huske, at historisk afkast ikke er en indiktator for fremtidige afkast. Uanset hvad du vælger at investere i, følger der risici med investering.

Jo større afkast du kan forvente, jo mere risiko følger der også med aktivet.

Investerer du i aktier, bør du så vidt muligt, undgå at handle for meget, da de fleste handler er forbundet med handelsomkostninger, der kan mindske din gevinst.

Flere undersøgelser viser, at man bør købe aktier med en langsigtet strategi, da det giver dig større chancer for gevinst den dag du gerne vil sælge.

Flere banker kan i dag kun tilbyde en meget lav rente, eller i nogle tilfælde en negativ rente for de penge du har stående på din opsparing.

Derfor kan investering være en effektiv strategi til at opbygge rigdom.

Få styr på dit budget – brug mindre end du tjener

Det er måske det ældste trick i bogen, men ikke desto mindre en yderst holdbar strategi til dig, der gerne vil opbygge rigdom. Det handler om at bruge mindre end du tjener, og på den måde være sikker på at have penge til at betale uforudsete udgifter og nødvendige investeringer.

Fordelen ved at have styr på din økonomi kan være, at du holder dig fri for at tage dyre forbrugslån eller lave dyre afdragsordninger.

En sund økonomi bør have luft i budgettet til at kunne have en del kapital, som du kan investere, og derved få et positivt afkast af din opsparing.

Man skal derudover ikke undervurdere værdien af at have styr på sin økonomiske situation og kontrol over sit forbrug.

Overvej hvad der er nødvendigt i din hverdag, om du har brug for det største mobilabonnement, det hurtigste internet eller den største TV-pakke?  

Det handler ikke om at leve sparsommeligt og kedeligt, eller at give afkald på de gode ting her i livet.

Det handler om at bruge fornuften, og spørge sig selv hvad der på længere sigt giver mest værdi for dig.

Hvis du kan skabe luft i økonomien, så kan du frigøre flere penge til opsparing og investeringer.

Tag en god uddannelse

Selvom man aldrig er sikret et job, ikke altid kan regne med at få en god løn efter en uddannelse og aldrig ved, hvad der sker i ens liv, så kan en god uddannelse lægge et godt og solidt udgangspunkt for at få en høj indkomst.

Flere af de lange uddannelser vil sætte dig højt på løntrappen, og flere jobs har en startløn der ligger over 100.000 kr. om måneden.

Er du interesseret i hvilke uddannelser og jobs der er bedst betalt, så kan du læse vores artikel om de bedste betalte jobs.

En god uddannelse kan være en af de største sikkerheder for en god økonomi igennem hele livet, og er derved ofte en væsentlig betydning for hvordan man bliver rig.

Arv

Når det kommer til akkumulering af rigdom, så vil du i langt de fleste tilfælde selv kunne have en indflydelse.

Arv kan dog også være en del af forklaringen på, hvordan man bliver rig, for en stor del af befolkningen.

Har du arvet en stor portion penge, så er det dog vigtigt at du er opmærksom på, hvordan du får mest muligt ud af din formue.

Det er bevist, at får du hurtig adgang til penge så er der en stor chance for, at du kan miste det hele hurtigt igen.

Vores hjerner kan simpelthen ikke administrere den hurtige velstand, og derfor ender mange med at klatte dem væk på forbrugergoder, selvforkælelse og andre unødvendigheder.

Omvendt så skal du også være opmærksom på, at har du mange penge stående i banken, så er det alligevel sjældent at du skal forvente en høj rente, og i stedet kunne du jo overveje om du bør investere dem.

Selv en lille arv kan vokse sig stor, hvis du investerer den rigtigt. Du kan også bruge den at betale gæld af, som kan være poster der tærer på din økonomi hver måned.

Skab flere indtægtskilder

På spørgsmålet omkring, hvordan bliver man rig hurtigt vil det klart hjælpe dig, hvis du har flere indtægtskilder.

Det bedste du kan gøre, er at udforske hvad du er god til, og ud fra dine interesser og viden forsøge at skabe en ekstra indtægt.

  • Invester i aktier
  • Lej din bolig ud
  • Køb kryptovaluta

I vores artikel om at tjene penge kommer vi med flere muligheder til passiv indkomst, samt andre muligheder der kan være inspiration til dig der er interesseret.

Det handler om at få pengene til at arbejde for dig på den rigtige måde, også uden at skulle bruge døgnets 24 timer på arbejde.

Invester i dig selv

Personlig udvikling bør stå højt på din liste, når det kommer til strategier, der kan gøre dig rig.

At investere i dig selv, er måske den bedste gave du kan give dig selv på vejen mod rigdom og der findes i dag mange måder til, hvordan du kan udvikle dig personligt.

I dag findes der både bøger, podcast, videoer og et hav af artikler du kan gå på opdagelse i, når det kommer til forskellige måder at blive rig på.

Du kan også vælge at bruge nogle af dine penge på uddannelser, certifikater eller coaches hvor du kan lære nye færdigheder.

Målet med at investere i dig selv er, at du skal udvikle dine kompetencer, få en bredere forståelse af penge og udvikle nye strategier til, hvordan bliver man rig.

Financer anbefaler – 3 bøger med strategier til, hvordan bliver man rig i 2024

Rich Dad Poor Dad af Robert Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad handler om Robert Kiyosaki og hans to fædre – hans rigtige biologiske far (den fattige far) og faren til hans bedste ven (den rige far).

Omdrejningspunktet er genfortællinger til, hvordan begge mænd formede hans tanker om penge og investering.

Hans fattige far gik på Stanford, og havde en ph.d., mens hans rige far aldrig fik afsluttet 8 klasse.

Bogen består af 8 kapitler, med lektioner og beskrivelser der kan hjælpe dig på vejen mod at blive rig.

Det centrale budskab er, at du ikke behøver at have en høj indkomst for at blive rig.

Money: Master the game af Tony Robbins

Money: Master the Game er baseret på omfattende forsikring og en-til-en interviews med mere end 50 finansielle eksperter.

Resultatet er en 7-trins plan, der skal hjælpe på vejen mod økonomisk frihed samt værktøjer til, hvordan du kan blive rig.

Tony Robbins guider læsere på alle indkomstniveauer gennem trinene til at opnå velstand, ved at oprette en livstids indkomstplan.

Planen understøttes af en smugkig ind i porteføljen hos finansielle eksperter som bl.a. Ray Dalio der anses for at være en af verdens mest succesrige investorer.

The science of getting rich af Wallace Wattles

I denne bog forklarer Wallace Wattles, at der I modsætning til hvad mange tror, er masser af rigdom og lykke i verden. Bogen afslører måder at tænke på, der vil give dig alt den rigdom og glæde du ønsker.

I modsætning til mange andre bøger, tager Wallace udgangspunkt i vores indre tilstand og kigger på, hvad der kan hjælpe os mentalt på vejen til, hvordan bliver man rig.

Her er 3 strategier fra bogen, der kan hjælpe dig på vejen mod rigdom.

  1. Vedvarende velstand er nødvendig for at kunne pleje din krop, sind og sjæl og leve et virkelig tilfredsstillende liv
  2. Når man kombinerer tro, formål og handling mod målet så begynder man at se dem blive en realitet
  3. Brug af dine talenter vil fører til større vækst i retning mod, at få dine drømme til at ske.

Hvordan bliver man rig hurtigt?

Der findes desværre ingen quickfix, når det kommer til at blive rig. Det er dog sikkert, at vi alle har mulighederne for at opbygge en stor formue.

Hvordan man bliver rig handler om at blive inspireret af dem som allerede har gået vejen, at man er nysgerrig, når det kommer til nye alternative måder at tjene penge, og at man hele tiden er opmærksom på, at skabe kreative løsninger til hvordan man kan arbejde med de penge der kommer ind hver måned.

I dag er det bedste du kan gøre at bruge mindre end du tjener – og undgå livsstilsinflation, selv når din indkomst stiger. Det er her de fleste danskere fejler.

Kan du holde styr på dit budget og fortsat udvikle dine økonomiske strategier, så vil du være godt på vej, når det kommer til din økonomiske fremtid.

Det hjælper også, hvis du kan huske dig selv på, hvorfor du gerne vil være rig. Har du et ønske og formål for, hvorfor du gerne vil være rig, så har du en drivkraft som er bedre end noget andet.

Var denne artikel brugbar?

Vær den første til at give feedback

Forfatter Marc Otto Ørum

Marc Otto Ørum har været ansat hos Financer siden 2021 og bestrider rollen som assisterende landeansvarlig for det danske marked. Han er en certificeret finansiel rådgiver med uddannelse fra Santander og Jyske Finans og har +11 års praktisk erfaring inden for bilbranchen, hvor han har vejledt og rådgivet folk om køb og finansiering. Hans primære fokusområder omfatter artikler om lån, privatøkonomi og kryptovaluta.

Fakta tjekket af Paw Vej
Del på
Read Icon læst 2412 gange

Udforsk vores emner

Du gør en forskel når du bruger Financer  Lær mere