WIKI

Hvad koster det at have bil i 2024?

Vigtig info

  • For en mellemklasse benzinbil koster det 55.296 kr. om året at have bil. Fordelt på årets 12 måneder, vil det således koste 4.608 kr. om måneden i dit bilbudget. 
  • Hvis du kører 20.000 kilometer om året, så er den billigste transportform en el-bil.
  • Når du skal lave budget over dine omkostninger ved at have bil, så skal du huske at der både er faste og variable omkostninger. 
Forfatter  Marc Otto Ørum
Tjekket af  Paw Vej
Opdateret: januar 2, 2024

Det koster 55.296 kr. om året at have bil ifølge vores undersøgelse. Det er med udgangspunkt i en Peugeot 208 Like 75hk (benzin), som er en af Danmarks mest solgte biler.

Det er noget af en sjat penge, så i denne Financer artikel gennemgår vi alle de poster, du bør medregne i dit månedlige bilbudget.

Afgifterne stiger!

De danske bilejere har i flere år haft udgifter, som har været låst fast på nogenlunde samme niveau. Det skyldes de lave renter, nærmest ingen inflation og billigt brændstof.

Siden starten af 2022 ser dette dog ud til at være slut, da staten har påbegyndt en årrække med lovede stigninger på afgiften til staten for at eje bil.

Samtidig ser vi også en stigning i prisen på reservedele, som vil betyde væsentlige flere udgifter til servicering af bil og siden årsskiftet har vi ligeledes set stigninger på benzin og diesel samt elpriserne.

Statens ønske om en grøn omstilling har gjort det fordelagtigt at købe ny El-bil eller Hybrid-bil de senere år. Det har været deres plan at få flere grønne biler på de danske veje ved, at fjerne registreringsafgiften for El-biler samt reducere den for hybrid-bilerne.

Fra 2022 er det dog slut, og regeringen har varslet årlige stigninger på biler i disse segmenter.

Ejerafgiften vil også stige de kommende år, idet regeringen har omlagt afgiften til at være en CO2-baseret afgift. Dette vil betyde årlige stigninger på nye benzin- og dieselbiler på få hudrede kroner, som også skal med i det samlede budget når du skal finde ud af hvad det koster at have bil i 2024.

Oversigt over udgifter ved at have bil i 2024

Du kan få et overblik over udgifterne forbundet ved at have bil i 2022 med udgangspunkt i en af de mest solgte biler i Danmark i 2021: Peugeot 208.

Oversigten skal ses som inspiration, og du kan selv opsætte en lignende oversigt ved at tage udgangspunkt i udgifterne forbundet med køb- og anvendelse af netop din bil. 

Hvad koster det at have bil i 2024?

BiludgiftBeskrivelse af udgiftÅrlige pris på udgift
KøbsprisI vores beskrivelse har vi taget udgangspunkt i en af de mest solgte biler i Danmark i 2021: Peugeot 208 Like 75hk (benzin)Kampagnepris: 189.990 kr. + levering.
EjerafgiftDu skal betale grøn ejerafgift på 560 kr. hvert halve år.1.120 kr.
BrændstofUdgangspunktet er en bil der kører 20.000 kilometer pr. år og som kører 18,9 km/liter, samt en benzin pris på 18 kr./liter.19.000 kr.
BilsynDin bil skal synes hvert andet år, og første gang når bilen bliver 4 år.200 kr.
ReparationerMed udgangspunkt i gennemsnitlig kørsel på 20.000 kilometer årligt i en ny bil med en service aftale til 299 kr. pr. måned.3.588 kr.
DækskifteMedregnet i overstående serviceaftale.0 kr.
BilvaskMed udgangspunkt i 1 bilvask om måneden.840 kr.
VejhjælpI tillæg til din bilforsikring anbefales det at tegne vejhjælp.800 kr.
BillånMed udgangspunkt i en Peugeot 208 Like 75hk (benzin) til en købspris på 189.990kr. Samt et lån uden udbetaling med en variabel rente på 3.95% og en løbetid på 8 år.29.748 kr.
Årlige pris inkl. billån55.296 kr.

Du bør være opmærksom på, at overstående priser er vejledende. Vi har i vores udregning valgt at undlade forsikring da prisen for denne kan variere mange tusinde kroner om året, og er baseret på flere forskellige faktorer.

Prisoversigten tager ligeledes udgangspunkt i bilens første år, og udgifterne kan se forskellige ud fra model til model.

Hvad koster det at have bil om måneden?

Ønske du at finde ud af, hvad det koster at have bil om måneden, kan du med udgangspunkt i vores beregning i skemaet, dele den årlige pris i årets 12 måneder. Her vil du få en månedlig pris på 4.608 kr.

At kende dine omkostninger til bilbudgetter hver måned, kan for mange give ro i maven og en sikkerhed for, at der ikke pludselig kommer store uforudsete udgifter forbundet med at have bil i 2024.

Faste og variable omkostninger

Der findes mange omkostninger ved at holde bil, de fleste kan forholde sig til brændstofudgifterne og en månedlig ydelse på deres lån.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at der findes mange omkostninger ved at holde bil. Der er udgifter til ejerafgifter, forsikring, service og reparationer, værditab samt mange af de små udgifter vi glemmer i hverdagen som parkering, bilvask og bilsyn.

Vi har samlet et overblik over alle dine poster til bilbudgettet – både de faste og variable, som du skal være opmærksom på når du skal finde ud af hvad det koster dig at have bil hvert år.

Faste udgifter

Ejer- og vægtafgift – nye regler

Der findes tre forskellige typer ejerafgift: vægtafgift, grøn-ejerafgift og CO2-ejerafgift. Hvorvidt du skal betale det ene eller den anden type af ejerafgift afhænger af, hvornår bilen første gang er indregistreret.

Hvornår skal du betale hvad?

Er din bil registreret før 1. Juli 1997 betaler du vægtafgift, er din bil registreret før 1. Juli 2021 betales (dog med enkelte undtagelser) grøn afgift, og er din bil registreret fra og med 1. Juli 2021 betales CO2 -ejerafgift. De tre typer af ejerafgift kaldes også for ”periodiske afgifter”

Vægtafgift

Er din bil registreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Denne løbende afgift handler om, hvor meget din bil vejer og det er ud fra denne af vægtafgiften på din bil beregnes.

Afgiften er i sin tid lavet for at passe på miljøet, så tunge biler med større motor, kostede mere at have. Vægtafgiften opkræves typisk hvert halve år.

Grøn ejerafgift

Hvis din bil er registreret efter 1. juli 1997, skal du betale grøn ejerafgift. Den 1. juli 2018 skiftede reglerne endnu en gang, således er den grønne ejerafgift er steget for biler og varevogne, der er registreret efter d. 3 oktober 2017.

Afgiften her varierer efter hvor mange kilometer du kører pr. liter og betales halvårligt. Denne afgift er også lavet for at skåne miljøet

CO2-ejerafgift

Er din bil registreret første gang d. 1. juli 2021 eller senere, skal du betale CO2-ejerafgift. CO2-ejerafgiften opkræves hvert halve år, og beløbet på afgiften afhænger af, hvor mange gram CO2 køretøjet udleder pr. kørt kilometer.

Husk at ejerafgiften er halvårlig, så du skal gange med 2 for at se de årlige omkostninger eller dividere med 6 for at se de månedlige omkostninger.

Ønsker du at beregne afgiften for din egen benzinbil, dieselbil, El-bil eller Hybrid-bil i 2022, kan du gøre det via SKAT´s hjemmeside her.

Beregning af afgifter for dem med ny el-bil eller hybrid-bil

Loven omkring de grønne afgifter er tiltænkt i en tid, hvor der stort set udelukkende var brændstofbiler på vejene.

Det har derfor ikke været helt uproblematisk for regeringen at finde et nyt grundlag for denne beregning, efter at bilparken i Danmark i langt større grad består af el- og hybrid-biler i dag.

Løsningen har været, at den enkelte el-bil eller hybrid-bil har fået omregnet sit elektriske energiforbrug til et hypotetisk benzinforbrug.

Du kan som nysgerrig bilejer af en el- eller hybrid-bil, få din interesse stillet ved at læse mere og beregne afgiften på din nye el-bil i 2022 lige her.

Ansvars- og kaskoforsikring – et lovkrav.

Som bilejer i Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, mens det er et personligt valg om du ønsker at tegne en kaskoforsikring. En kaskoforsikring dækker, hvis bilen får en skade mens en ansvarsforsikring udelukkende dækker modpartens skader.

Kører du galt, og er det din fejl, skal du altså selv betale for reparationerne på din bil.

Får du din nye bil finansieret, er det ofte et krav, at du tegner kaskoforsikring, og med nye og nyere biler anbefales det at man altid tegner en kaskoforsikring.

Prisen på både ansvars- og kaskoforsikring bliver beregnet ud fra din alder, antal år som bilist, tidligere skader, bopæl, hvilken bil og hvor mange kilometer du kører hvert år.

Din forsikringspræmie kan variere med flere tusinde kroner årligt, afhængig af hvilket forsikringsselskab du tegner forsikring hos. Din månedlige forsikringspræmie er for mange en stor post, og derfor kan det være en god ide at indhente flere tilbud.

HUSK, at for at få det bedste vurderingsgrundlag så er det vigtigt at selvrisikoen skal være nærmest ens. Selvrisikoen er det beløb du skal betale ved eventuelle skader, og generelt er det sådan at jo højere en selvrisiko jo lavere en forsikringspræmie. 

Vejhjælp

Hvis uheldet er ude, kan det blive en dyr fornøjelse at blive transporteret med vejhjælp. Det kan derfor være en god ide at tegne vejhjælp, så du er dækket i Danmark, hvis hjulet eksempelvis skulle punktere, du får en defekthed eller at bilen ikke vil starte en kold vintermorgen.

De fleste vejhjælpsordninger kan tegnes via dit forsikringsselskab, og koster fra omkring 50 kr. om måneden. Til sammenligning oplyser Falck at det koster 1.200 kr. for den første time, og derefter 500 kr. pr. påbegyndt kvarter at blive hentet uden abonnement.

Dansk autohjælp er 650 kr. pr. time og der afregnes pr. påbegyndt halve time.

Vejhjælp anbefales til alle uanset om du køber ny eller brugt bil.

Variable udgifter

Benzin/diesel og El – den store pengesluger

Dine udgifter til benzin/diesel og el afhænger naturligvis af, hvor langt du kører, men er dog klart en af de største pengeslugere for en bilejer.

Lad os tage udgangspunkt i afrundet tal for at gøre regnestykket mere enkelt. Vi antager at prisen på benzin i gennemsnittet ligger på 18 kr., diesel 19 kr. og el-biler 6 kr. pr. liter/Kw.

Den gennemsnitlige dansker kører omkring 20.000 kilometer om året.

Benzin (Peugeot 208 Active Pure-tech) 75hk) 18,9 km/l.Diesel (Peugeot 208 Active BlueHDi 100hk) 25 km/l.El (Hyundai Kona Electric 39kW) 143 Wh/km.
Pris pr. liter18 kr.19 kr.6 kr.
Km pr. liter18,9 km/l.25 km/l.143 Wh/km
Km pr. år20.00020.00020.000
Pris pr. år18.000 kr.15.200 kr.17.160 kr.
Så langt kører din nye bil

Vores Peugeot modeller vil altså koste 18.000 kr. for benzinbiler og 15.200 kr. for dieselbiler.

Elbilernes rækkevidde varierer fra model til model, men den grønne hverdagsbil er interessant fordi de kører meget behageligt- og er miljøvenlig.

Ikke alle bilister ville dog kunne nøjes med den rækkevidde en el-bil reduceres til om vinteren, og det er derfor vigtigt at du klarlægger dit kørselsbehov før du køber en ny bil.

Service og reparation – overvej en serviceaftale

Din nye bil skal serviceres, og ofte er det en forudsætning af bilen kommer til service en gang om året for at kunne opretholde sin fabriksgaranti. Fabriksgarantien dækker alle omkostninger som ikke er relateret til normal slitage, og længden for garantien varierer fra mærke til mærke.

På de fleste biler gælder et serviceinterval på 15.000-20.000 km om året. Prisen varierer fra mærke til mærke, og hvilket værksted du vælger at benytte.

De fleste serviceværksteder tilbyder i dag flere former for serviceaftaler. Aftalerne giver dig sikkerhed i dit bilbudget, og samtidig ro i maven fordi du undgår uforudsete udgifter på din nye bil.

En serviceaftale kan for en ny bil godt virke uinteressant, fordi man må forvente at bilen de første år ikke kommer til at have større omkostninger.

Du bør dog være opmærksom på, at din fabriksgaranti kun dækker reparationer der ikke skyldes slitage, og du undgår derfor ikke at skulle betale for de årlige serviceeftersyn.

Billån – et sted hvor du kan spare mange penge

Det er formentlig de færreste der har råd til at købe deres bil kontant, og det vil derfor ofte være nødvendigt at optage et billån for at finansiere bilkøbet. Denne post i budgettet er ofte en af de største, og hvilket lån du vælger, kan spare dig for mange penge hvert år.

Hvad koster det at have bil i forbindelse med billån? Det afhænger i høj grad af, hvilket lån du vælger. Du skal først tage stilling til om du ønsker et lån med- eller uden udbetaling.

Udbetalingen på et bilkøb starter ved 20% af købsprisen, og det er også her du opnår de bedste renter på dit lån.

Da dit billån er en vigtig post i dit samlede bilbudget, så kan du med fordel læse vores artikel omkring billån her.

Det er vigtigt at din løbetid afspejler hvor længe du påtænker at beholde din nye bil

Når du skal vælge løbetid på dit billån, er det vigtigt at du er opmærksom på restværdien på din nye bil. Påtænker du at beholde din bil i en kort periode, så hjælper det ikke at tegne et lån over 96 måneder for at få en lav ydelse.

Restværdien på dit lån, kontra værdien af din bil vil måske ikke hænge samme, og du kan risikere at skulle betale penge den dag du ønsker at sælge din bil, fordi du skylder mere end den er værd.

Bilsyn – en udgift mange glemmer

Når du bruger din bil, bliver den slidt. Derfor sender vi vores bil til syn første gang efter 4 år, og derefter hvert andet år. Det koster normalt 300-500 kr. at få bilen synet.

Består bilen ikke synet, skal du have lavet bilen og derefter til omsyn.

Derfor er det naturligvis at foretrække at bestå synet første gang, ellers koster det altså igen 300-500 kr., når den skal til gensyn.

Dækskifte – kør sikkert ind i vinterhalvåret

Når vi går fra sommer til vinter og omvendt, skal der skiftes dæk. Hvis du selv har værktøjet og ellers kan finde ud af dette, kan du klare det gratis.

Skal du derimod til automekaniker, koster det alt mellem 200 og 800 kr.

Hvis du gerne vil have dækkene opbevaret, koster det normalt 300-500 kr. ekstra.

Tegner du en serviceaftale på din nye bil er dækskifte samt opbevaring ofte med i din aftale. Er dette ikke tilfældet, så kan du ofte tilkøbe denne service til din servicepakke.

Spørg din lokale forhandler om dine muligheder, og få sikkerhed og ro på bilbudgettet.

Parkering – det koster hver gang vi skal ud at handle

Endnu en udgift, der kan variere meget fra bilejer til bilejer. Nogle lejer garage, som koster ekstra, mens andre altid holder gratis. Til gengæld slides bilen mere ved at holde udenfor.

På den måde er det altså en slags byttehandel. De fleste steder i Danmark er det nærmest umuligt at holde i dag uden at skulle betale for parkering.

Derfor anbefales det også at du i dit budget medregner penge til at parkere. Hvor meget dette er, vil altid variere og du skal estimere dette ud fra dit personlige behov.

Fordele til dig med el-bil

Som en del af vores grønne omstilling i Danmark, er det fortsat muligt for personer med el-biler at parkere gratis i mange af de store byer. Har du en el-bil bør du derfor altid undersøge hvad dine muligheder er, da du kan spare mange penge hvis du ofte parkere inde i byen.

Værditab – har du medregnet tabt værdi af din bil fra dag 1?

Den største post på dit bilbudget er desværre også den sværeste at forudsige. Værditabet afhænger nemlig af flere omstændigheder.

Eftersom at der er forskel på købsprisen, er der også forskel på det årlige værditab. En bil mister normalt mest i værdi det første år.

Typisk skal du regne med et værditab på din nye bil på 10% pr. år, hvis den er eftertragtet, og ca. 15% i værdi hvis der ikke er rift om netop din bil.

Derud over handler det også om udbud og efterspørgsel, og forskellige markedsvilkår kan medføre mere eller mindre afskrivninger på de enkelte bilmærker.

Så meget koster det at have bil i 2024.

Der er mange kriterier, der påvirker prisen, og der er garanteret flere omkostninger, som du ikke havde medregnet i dit månedlige bilbudget.

Der hvor der er flest penge at spare er på forsikring og billån. De andre udgifter kan du næsten ikke undgå, men du bør altid undersøge om der findes abonnementsløsninger som kan give dig ro i dit månedlige bilbudget.

Det kan betale sig at ringe til flere forskellige forsikringsselskaber og långivere for at få den bedste pris, fordi du her kan spare mange tusinde kroner hvert år.

Hvis du kører længere end gennemsnittet, bør du også overveje en dieselbil fremfor en benzinbil og du bør også overveje de mange fordele der er ved at eje en el-bil eller hybrid-bil.

Vil du låne penge til bil? Find den bedste udbyder af billån her.

Var denne artikel brugbar?

0 af 2 fandt dette hjælpsomt

Gennemsigtighed i indhold
Hos Financer.com dedikerer vi os til at hjælpe dig med din privatøkonomi. Alt indhold her på siden følger vores redaktionelle retningslinjer. Vi er åbne omkring, hvordan vi anmelder produkter og tjenester i vores anmeldelsesproces, og hvordan vi tjener penge i vores annoncøreroplysninger.
Forfatter Marc Otto Ørum

Marc Otto Ørum har været ansat hos Financer siden 2021 og bestrider rollen som assisterende landeansvarlig for det danske marked. Han er en certificeret finansiel rådgiver med uddannelse fra Santander og Jyske Finans og har +11 års praktisk erfaring inden for bilbranchen, hvor han har vejledt og rådgivet folk om køb og finansiering. Hans primære fokusområder omfatter artikler om lån, privatøkonomi og kryptovaluta.

Fakta tjekket af Paw Vej
Del på
Read Icon læst 15798 gange

Du gør en forskel når du bruger Financer  Lær mere