Køb NFT (non-fungible-tokens) i 2024

|
Opdateret: august 2, 2024

Alt du skal vide om at købe NFT’er samt de bedste steder at handle og investere i NFT’er og NFT blockchains.

Handel med NFT kunst slog i 2021 alle rekorder, og der blev ifølge Reuters omsat for omkring 25 milliarder USD.

NFT’er er både digital kunst og unik blockchain teknologi, som mange eksperter mener har kæmpe potentiale fordi det kan løse problematikker omkring autenticitet og ejerskab af fx billetter, kunstværker, musik og testamenter m.m.

Er du forvirret?

I denne guide til NFT’er kigger vi nærmer på hvad NFT’er er, om du bør købe dem, og hvad du skal være opmærksom på inden du køber din første NFT.

3 steder du kan købe Ethereum i 2024

Sammenlign kryptobørs

Godt at vide, før du køber en NFT

  • Investering i NFT kunst og NFT tokens, har set voldsom vækst siden 2021.
  • NFT’er er kendetegnet ved digital kunst, og den blockchain der ligger bagved.
  • NFT’er er unikke aktiver og kan derfor ikke kopieres eller forfalskes af andre, fordi den bagvedliggende blockchain sørger for, at kun den ene kan eksistere.
  • Meget NFT kunst kan købes med Ethereum. Du kan bl.a. købe Ethereum på kryptobørser som Firi, Binance og Coinbase.
  • Markedet for NFT’er er relativt ungt, og derfor fortsat forbundet med stor risiko. Men fremtiden byder også på et kæmpe potentiale, hvis udviklingen kan fortsætte i åerne frem.
  • Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange NFT projekter startes med et mål om at tjene penge hurtigt. Ikke alle projekter har langsigtet værdi.

Der er mange muligheder for at investere i NFT’er, og uanset om du er interesseret i den digitale kunst eller den bagvedliggende blockchain, anbefaler vi at du følger med i udviklingen i 2022.

Hvad er NFT?

For bedre at kunne forstå NFT’er, og hvad der ligger til baggrund for den stigende interesse, er det måske nærliggende at dele fænomenet op i 2 kategorier. NFT kunst og NFT blockchain. De to hænger uadskilleligt sammen, men har faktisk hver deres formål.

NFT som kunst

NFT kunst har fyldt meget i medierne og skabt en hype, der har fået kendte og private personer til at vise stor interesse for den digitale kunst igennem 2021.

Beeple – Everydays: THE FIRST 5000 DAYS solgte sidste år for 69,3 millioner USD. Christie’s, det anerkendte britiske auktionshus stod bag handlen, og med salget var der pludselig skabt en usynlig bro mellem den digitale og fysiske verden, når vi taler moderne kunst.

Det er en helt ny måde at handle med kunst for både køber og sælger. Kreativiteten kan med NFT’er tages til helt nye højder fordi nærmest alt kan transformeres til en NFT.

NFT som blockchain

For at en NFT overhovedet kan eksistere, skal der være en blockchain, der kan binde det hele sammen, og give den unikke karakteristika, som kendetegner de NFT’er vi handler med i dag.

NFT’er eksisterer som strenge og bogstaver på en blockchain, og kan indeholde alt fra hvem der ejer det digitale aktiv, hvem der solgte det, hvornår det var solgt og meget mere.

Den bagvedliggende blockchain er krypteret og sikrer på den måde at NFT’en ikke kan kopieres, er helt unikt og derved også mere værdifuldt for den som ejer aktivet.

NFT blockchain eller NFT tokens er hele baggrunden for at NFT’er kan eksistere, men der hvor det bliver rigtig spændende er med udsigten til hvad den vil kunne løse i den virkelige verden. Her taler vi om emner som forfalskning, ejerskab, ulovlig kopiering, unødvendige papirgange, billetsalg og meget mere.

Du kan med fordel Se denne korte video, der forklarer NFT’er på en nem og spiselig måde.

NFT’er (fungible vs non-fungible)

At noget er non-fungible betyder grundlæggende, at det er unikt og ikke kan veksles til noget andet af tilsvarende værdi.

På den måde adskiller NFT’er sig fra den kryptovaluta vi kender i dag. De bygger på samme grundlæggende principper som eksempelvis Bitcoin og Ethereum, men herfra stopper alt sammenligning.

Bitcoin og Ethereum er “fungible”, ligesom den danske krone er en “fungible”. Helt basalt er det noget hvor du kan handle og veksle dig til noget andet af tilsvarende værdi.

Det er netop “fungibility”, der giver os sikkerhed og enkelthed, når vi handler med varer og produkter i dagligdagen.

NFT’er er anderledes, og kan bedst beskrives som genstande med deres egen helt personlige underskrift eller unikke signatur. Derfor kan de ikke erstattes eller duplikeres af andet (*hint- non-fungible).

Den bedste måde at forstå NFT’er, er ved at sammenligne dem med nummererede basketball kort eller et originalt maleri. Ting som ikke kan erstattes, fordi der kun findes den ene.

En NFT er skabt ud fra digitale objekter, der repræsenterer både materielle og immaterielle genstande, herunder kunst, GIF’er, videoer, sportshøjdepunkter, samleobjekter, virtuelle avatars, skins fra videospil, designersko og musik.

Yderligere kan NFT’er også vise sig at være særdeles anvendelige, når vi kigger på ting som billetsalg, online spil, musik, virtual reality, film, memes, sport, mode, virksomheder og i institutioner.

Senere i artiklen beskriver vi nogle af de forskellige problematikker, som man mener NFT’er kan løse i detaljer.

Sådan køber du NFT’er (trin for trin)

Sådan køber du NFT’er

For at kunne købe NFT’er skal man have en kryptovaluta Wallet. Har du en profil på en kryptobørs som Binance, så har du formentligt allerede en Wallet hvor du opbevarer din kryptovaluta.

Inden du køber din første NFT, er der forskellige ting du skal have styr på. I denne korte guide viser vi, hvordan du køber NFT kunst ved hjælp af en kryptobørs eller handelsplatform i 5 simple trin.

Trin

1. Køb Ethereum
2. Download MetaMask
3. Kobl din MetaMask til en NFT markedsplads
4. Køb en NFT
5. Dit NFT køb valideres på blockchain
Trin 1

Køb Ethereum

De fleste NFT’er kan købes med Ethereum. Det er dog vigtigt at du undersøger dette specifikt med den NFT du vil købe.

Ethereum kan købes på de fleste handelsplatforme og kryptobørser.

Køb kryptovaluta her.

Hvis du er interesseret i en bestemt NFT, skal du sørge for at købe nok Ethereum til også at kunne betale omkostningerne og netværksgebyrer. Prisen på en transaktion kan stige og falde, så sørg altid for at have nok Ethereum med i din Wallet.

Trin 2

Download MetaMask

Når du har købt din Ethereum, er næste trin at overføre den til din personlige Wallet.

MetaMask er en digital Ethereum-wallet, som er tilgængelig som en browserbaseret add-on til Google-Chrome og Firefox og som mobilapp til din smartphone.

For at logge på en NFT platform eller markedsplads, skal du have en MetaMask-wallet. Den fungerer som nøglen til det Ethereum-baserede decentraliseret finansierings- (DeFi) og NFT økosystem.

Uanset om du vælger at bruge mobil- eller desktop-versionen, skal du downloade appen fra MetaMask.io. Her skal du oprette en Wallet, indstille en adgangskode og gemme den sætning der kan bruges til genoprette din konto hvis du skulle glemme din adgangskode.

Du overfører Ethereum fra din nuværende Wallet og til MetaMask på følgende måde.

  • Kopier din personlige adresse fra MetaMask og indsæt den i adressefeltet til modtager på din nuværende Wallet

  • Angiv mængden af Ethereum du ønsker at sende og bekræft

 

Trin 3

Kobl din MetaMask til en NFT markedsplads

Efter din transaktion er valideret, kan du se din nye beholdning i MetaMask.

Der kan gå alt fra et par minutter, og op til flere timer før din transaktion er godkendt.

Nu skal du oprette dig på den NFT platform eller markedsplads, hvor du ønsker at købe din første NFT.

I vores eksempel her har vi valgt OpenSea.io, der i øjeblikket er den største NFT platform. Efter du har forbundet din MetaMask Wallet til OpenSea.io, kan du begynde at udforske de mange forskellige NFT’er der findes.

Trin 4

Køb en NFT

Når du har fundet den NFT du ønsker at købe, vil du typisk have 2 muligheder for at købe, nemlig “Make offer” eller ”Buy now”.

Ved “Make offer” indsender du et bud på det valgte NFT, som efterfølgende accepteres eller afvises af sælger.

Ved “Buy now” vælger du at acceptere den pris som sælger har angivet, og kan afslutte handlen.

Det er relativt enkelt at gennemføre et køb, når du har midler på din MetaMask Wallet. På hver handel er det vigtigt at være opmærksom på ekstraomkostninger til “Gas fees.”

Trin 5

Dit NFT køb valideres på blockchain

Når du har valgt om du vil give et bud, eller købe din NFT godkender du din handel i din MetaMask Wallet.

Når du har valgt din købsmetode og har godkendt, vil du kunne se alle informationer omkring købet, herunder de transaktionsomkostninger, du skal betale for at dit køb kan valideres på Ethereums blockchain.

Tillykke du har købt din første NFT.

Valgt 1.012 gange
  • 20 kryptovalutaer
  • Kurtage på 0,7% på alle kryptovalutaer
  • Hurtig indbetalig med Apple Pay
  • Log ind med NemID/MitID
Krypto VISA-kortNej
Kurtage0,7%
Køb NFTNej
Min. Investering15 kr.
Krypto StakingJa
Indbygget walletJa
FinanstilsynJa
Future og Margin TradingNej
Valgt 681 gange
  • 100% kontrol over dine kryptovalutaer gennem en privat wallet
  • Registreret og reguleret af Finanstilsynet i Danmark
  • Tilbyder dansk kundesupport 24/7
  • Tilgængelighed i over 150 lande verden over
Krypto VISA-kortNej
Kurtage0% – 1,75%
Køb NFTNej
Min. Investering130 kr.
Krypto StakingNej
Indbygget walletNej
FinanstilsynNej
Future og Margin TradingJa

Er der andre måder at købe en NFT?

Udbuddet af NFT markedspladser stiger i takt med efterspørgslen på NFT’er. Til trods for konceptets relative korte levetid, ser vi allerede store platforme, hvor det er muligt at købe og sælge alverdens NFT’er.

Det er en lukrativ forretning, og der kan omsættes for milliarder på få dage. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvor du køber din NFT.

Vi anbefaler, at du altid undersøger sælgeren af det kunstværk du ønsker at købe, kigger på den markedsplads hvor du kan købe dit NFT og selvfølgelig bruger dine sunde fornuft.

Herunder finder du en liste med 4 forskellige markedspladser, som alle handler med NFT’er.

  • OpenSea.io
  • Rarible
  • Foundation
  • SuperRare

OpenSea.io

OpenSea blev grundlagt i 2017, og brander sig på at være den første og største markedsplads for NFT’er.

Der er i øjeblikket mere end en million NFT’er til salg på OpenSea, og de fordeler sig på kategorier som domænenavne, kunst, musik, samlekort, virtuelle skins, samlekort, samleobjekter og sport.

Det er muligt at se statistikker, og hele tiden følge med i de bedst sælgende produkter, volumen, deres gennemsnitlige salgspris samt antallet af solgte NFT’er

Rarible 

Rarible er en NFT platform, hvor brugere kan minte, købe og sælge digitale NFT’er lige fra GIF’er, animerede videoer og musik.

De er måske bedst kendt for deres utroligt indbydende layout på platformen, som ofte opdateres med nye features.

Foundation

Foundation kaldes også “Facebook for NFT’er”, og er et sted hvor minters kan mødes og støtte hinanden i deres udvikling og kreativitet.

Dem som er interesserede i NFT’er og fremtiden for digital kunst kan skabe forbindelse og diskutere spændende nye projekter.

Foundation har eksisteret siden 2021, og det er muligt at købe et bredt udvalg af forskellige NFT’er.

SuperRare

SuperRare kaldes ofte for ”Instagram for NFT’er”, hvilket skyldes at layoutet og funktionerne mest af alt minder herom.

Man viser kunst, listepriser, salgspriser og tidsbestemte auktioner med næsten samme layout som på Instagram.

Det er en NFT platform med vægt på det sociale, og SuperRare har et aktivt feed hvor det er muligt at blive klogere på NFT’er samt en kalender, hvori man kan holde sig opdateret på kommende NFT udgivelser.

De bedste NFT tokens i 2024

Hvad er potentialet egentlig for NFT’er, og kan de bruges til andet end blot at gøre billeder, højdepunkter eller hverdagsøjeblikke til digital kunst?

NFT kan faktisk afhjælpe en serie af de godkendelses-og rettighedsproblematikker vi kender til i dag, fra brancher som.

  • Billetsalg
  • Musik
  • Oline spil, salg af skins, land, køb af tøj i den digitale verden
  • Film
  • Sport
  • Kontrakter, bolig, lån
  • Testamenter

Forstil dig en verden, hvor du ved hjælp af NFT kan kontrollere og sikre fremtidens dokumenter.

Hvor du ved hjælp af blockchain teknologi kan sikre, at intet kan duplikeres, hvor det er muligt at have adgang til alt historik og sikre at rettigheder aldrig kan forfalskes eller stjæles af andre.

Som et eksempel kan vi bruge musikken. Da man begyndte at digitalisere hele musikbranchen, var der en del år hvor musikerne ikke fik den indtægt de var tiltænkt, fordi musikken konstant blev kopieret og downloadet ulovligt.

Ved at udgive musikken som NFT kan man måske i fremtiden sikre, at hver enkelt kopi er unik og derfor altid kan spores tilbage til den, som oprindeligt købte musikken.

NFT’er kan give nye muligheder for kunstnere. Der kan tilføjes royalties samt optioner til et salg, for at sikre yderligere indtægter ved senere salg.

Den nye blockchain teknologi kan med tiden blive en vigtig del af fremtidens infrastruktur, fordi det kan integreres i så mange forskellige brancher.

Hvilke NFT tokens arbejder så imod denne fremtid? Vi har samlet et par spændende projekter, du med fordel kan holde øje med i 2024, og flere af dem har allerede vist sit at være særdeles gode investeringer.

3 NFT blockchains vi tror på i 2024

Solana (SOL)

Solana er en blockchain med fokus på spilindustrien, der på rekordtid er blevet utrolig populær. Solana blev lanceret i 2021 og kunne dengang handles til 1 USD. Senere samme år, var prisen 240 USD.

Solana markedsfører sig selv på at være den hurtigste blockchain i verden. Den er skalerbar, og skaberne garanterer, at det altid vil være hurtigt at bruge Solana netværket.

Samtidig lover Solana, at ingen transaktionsgebyrer på netværket nogensinde vil overstige 0,01 USD

Det overordnede mål er at blive den fortrukne blockchain for kryptoapps og det har gjort den ekstremt populær i NFT-regi. Nye NFT projekter lanceres i stigende grad på Solanas blockchain.

Bekendtgørelsen af partnerskaber med fremtrædende navne som Brave, FTX, Forte and Griffin Gaming er også med til at kaste lys for fremtiden for Solana, og det er måske en af de bedse NFT tokens netop nu.

Tezos (XTZ)

Tezos er en open source Proof-of-Stake blockchain, som blevet lanceret i 2018. Tezos opfordrer til deltagelse og samarbejde med sine brugere, og har et mål om fortsat udvikling og langsigtede opgraderinger.

En væsentlig factor for Tezos er den miljømæssige belastning deres blockchain har på miljøet. Tezos bruger en brøkdel af den elektricitet, som det eksempelvis kræves for Ethereum.

Selvom Tezos er en af de mindre kendte NFT tokens, så holder de sig ikke tilbage. Således har Tezos flere gange gjort sig opmærksom i NFT-verdenen ved at annoncere partnerskaber med fremtrædende virksomheder.

Markedspladsen Rarible og verdens førende spilstudie Ubisoft, har ligeledes valgt at lancere sit først NFT-projekt på Tezos.

Cardano (ADA)

Cardano er en open source Proof-of-Stake blockchain med fokus på spilindustrien, og har som en af de eneste sat handling og adskillige test bag deres udvikling.

Cardano er grundlagt af en af skaberne hos Ethereum, og dette mener flere er med til at give stor troværdighed omkring hele projektet.

Fokusområderne hos Cardano er lovoverholdelse og skalerbarhed.

Det er uden tvivl et attraktivt sted for NFT brugere, og flere fremtrædende NFT-markedspladser bygger på Cardanos blockchain.

Andre NFT blockchains

Theta, UNISWAP og AAVE er andre NFT blockchains som arbejder på at løse de samme problematikker, og komme med smarte løsninger til fremtiden.

Så om du vil integrere en miljøvenlig blockchain, har fokus på lave transaktionsomkostninger, hurtighed eller ser potentialet i en bestemt sektor, så er der mange interessante NFT tokens at holde øje med i 2024.

Bør du købe NFT’er i 2024?

NFT’er har potentiale, og teknologien bag er måske noget af det med revolutionerende vi har set i mange år.

Men du bør også være opmærksom på, at hele teknologien fortsat et relativt ung, og flere projekter fortsat er i testfasen.

Du bør købe NFT’er med samme forsigtighed som andre investeringer, lave din egen undersøgelser og så være opmærksom på den risiko der altid følger med.

Vi anbefaler at du prøver dig frem, bruger din sunde fornuft, investerer mindre beløb i starten og bruger nogle af de markedspladser vi allerede har nævnt i artiklen.

Er du i tvivl om hvilken wallet til kryptovaluta du skal vælge, så kan du blive klogerer på de forskellie løsninger i vores guide “Bedste wallet til kryptovaluta”.

Hele NFT-teknologien løser mange af de udfordringer vi ser omkring ejerskab- og rettighedsproblemer. Det hjælper samtidig med at skabe mindre tvivl omkring forfalskninger og kopivare spørgsmål, og interessen fra flere af de store virksomheder og institutioner tyder på at NFT’er er noget du bør holde øje med i 2024.

Hvad er din holdning til NFT’er, og hvordan ser du fremtiden for denne teknologi?

Valgt 1.012 gange
  • 20 kryptovalutaer
  • Kurtage på 0,7% på alle kryptovalutaer
  • Hurtig indbetalig med Apple Pay
  • Log ind med NemID/MitID
Krypto VISA-kortNej
Kurtage0,7%
Køb NFTNej
Min. Investering15 kr.
Krypto StakingJa
Indbygget walletJa
FinanstilsynJa
Future og Margin TradingNej
Valgt 681 gange
  • 100% kontrol over dine kryptovalutaer gennem en privat wallet
  • Registreret og reguleret af Finanstilsynet i Danmark
  • Tilbyder dansk kundesupport 24/7
  • Tilgængelighed i over 150 lande verden over
Krypto VISA-kortNej
Kurtage0% – 1,75%
Køb NFTNej
Min. Investering130 kr.
Krypto StakingNej
Indbygget walletNej
FinanstilsynNej
Future og Margin TradingJa
Gennemsigtighed i indhold
Hos Financer.com dedikerer vi os til at hjælpe dig med din privatøkonomi. Alt indhold her på siden følger vores redaktionelle retningslinjer. Vi er åbne omkring, hvordan vi anmelder produkter og tjenester i vores anmeldelsesproces, og hvordan vi tjener penge i vores annoncøreroplysninger.
Forfatter Marc Otto Ørum

Marc Otto Ørum har været ansat hos Financer siden 2021 og bestrider rollen som assisterende landeansvarlig for det danske marked. Han er en certificeret finansiel rådgiver med uddannelse fra Santander og Jyske Finans og har +11 års praktisk erfaring inden for bilbranchen, hvor han har vejledt og rådgivet folk om køb og finansiering. Hans primære fokusområder omfatter artikler om lån, privatøkonomi og kryptovaluta.

Del på

Var denne artikel brugbar?

Vær den første til at give feedback

Hvordan kan vi forbedre denne artikel? Din feedback er privat.

Du gør en forskel når du bruger Financer  Lær mere