Du skal betale skat af gevinsten på din kryptovaluta. Dette kan gøres ved selv at indsætte oplysningerne på din årsopgørelse i rubrik 20 (Anden personlig indkomst).
Har du tabt penge på dine investeringer, så kan du få fradrag ved at skrive tabet på din årsopgørelse i rubrik 58 (Øvrige lønmodtagerudgifter).
Skat af kryptovaluta er ikke enkelt, men det er vigtigt at du kender reglerne, hvis du handler med det digitale aktiv.
Handler du med kryptovaluta stiller det ikke kun krav til dine investeringsevner og analyse af markedet, for SKAT stiller nemlig også krav om, at du skal huske at opgive dine tab og gevinster.
Få hjælp og vejledning til at beregne og oplyse gevinst og tab på dine handler, så du undgår et skattesmæk i 2024.
Overblik over reglerne for skat af kryptovaluta
- Gevinsten af kryptovaluta beskattes som udgangspunkt ligesom din løn. Det er altså det samme som personlig indkomst (dog uden am-bidrag på 8%)
- Procentsatsen kan variere fra 37% og helt op til 53% afhængigt af din indkomst
- Du skal oplyse din gevinst i rubrik 20 (Anden personlig indkomst)
- Du skal oplyse tab i rubrik 58 (Øvrige lønmodtagerudgifter)
- Fristen for at indtaste oplysninger på din årsopgørelse er 1. maj året efter, at du har solgt eller vekslet kryptovaluta
- Det er dit ansvar at sørge for at gemme dine købs- og salgsoplysninger
- Gevinst og tab beregnes som forskellen mellem købspris og salgspris
- Til beregning bruges FIFO-princippet (First In First Out). Har du købt flere af det samme aktiv, så er det altid købsprisen på de første der er udgangspunkt til din beregning (se eksempel i afsnittet om beregning af gevinst og tab)
Beregn og oplys gevinst og tab af kryptovaluta (tjekliste – trin for trin)
Når du handler med kryptovaluta, så gælder der særlige regler for, hvordan du skal opgøre dine handler. Har du aldrig prøvet det før, så kan det være indviklet og det er vigtigt at du kender reglerne så du undgår et skattesmæk.
Skal man betale skat af kryptovaluta? Ja, du skal betale skat af gevinsten, og det er også muligt at få fradrag, hvis du skulle have tabt penge. Her er nogle overskrifter der kan være nyttige for dig at vide, når det kommer til skattereglerne på området for kryptovaluta.
Følg denne tjekliste til beregning og oplysning af gevinst og tab på kryptovaluta.
Trin
Opgør dine midler
Handel med kryptovaluta anses som hovedregel for spekulation. Det vil sige, at når du som privatperson køber og sælger kryptovaluta, så er det købt med henblik på at opnå en gevinst ved et eventuelt salg.
Det er dit ansvar at sørge for at oplyse, om du har fået gevinst eller tab på din handel med kryptovaluta.
Beregning af gevinst og tab
Handel med kryptovaluta anses for at høre til en høj risikogruppe, og derfor kender flere der handler med kryptovaluta nok også til, at der har været gevinst og tab i løbet af året.
Det er vigtigt at du sætter dig godt ind i, hvad kryptovaluta er og vil du gerne vide mere, så kan du læse vores guide til kryptovaluta for begyndere.
Du skal opgøre gevinst og tab hver for sig, og derfor må du som udgangspunkt ikke modregne de to. De to ting skal indtastes forskellige steder på din årsopgørelse.
Gevinst og tab beregnes som forskellen mellem købspris og salgspris. Til beregning buges FIFO-princippet (First In First Out).
FIFO-princippet – Hvor meget skat skal du betale af kryptovaluta
FIFO-princippet betyder, at de kryptovalutaer, du købte først, også er dem der sælges først og det gælder uanset hvilken vekslingstjeneste eller wallet du har købt og solgt fra.
Har du købt 5 Bitcoin i januar samt 6 Bitcoin i marts, og vil sælge 3 Bitcoin i august, så skal du bruge købsprisen for de 3 første Bitcoin du købte i januar til at beregne gevinst eller tab.
Du skal altså som udgangspunkt altid bruge købsprisen for de første aktiver du købte.
(Se eksempel for brug af FIFO-princippet herunder)
Person A ønsker at købe Ethereum fordi vedkommende tror det kan blive en god investering det kommende år. For at sprede sin investering, vælger vedkommende at købe flere gange ved hjælp af dollar-cost-averaging.
Person A laver 3 køb i løbet af året.
Køb i januar = 3 Ethereum til kurs 1.000 svarende til 1.000 kr.
Køb i marts = 2 Ethereum til kurs 1.200 svarende til 1.200 kr.
Køb i september = 2 Ethereum til kurs 1.500 svarende til 1.500 kr.
Person A har i alt 7 Ethereum i sin beholdning
Salg
I april vælger person A at sælge 2 Ethereum til kurs 1.600 for en Ethereum svarende til 1.600 kr. pr Ethereum.
Først skal der beregnes købsprisen for 2 Ethereum = 2 Ethereum (købspris i januar = 1.000 kr. pr stk.)
Gevinst
Beregnes ved forskellen mellem købs- og salgspris = 2 Ethereum købt til 1.000 kr. = 2.000 kr. Salgspris = 2 Ethereum solgt til 1.600 kr. = 3.200 kr.
Gevinst = 2.000 – 3.200 kr. = 1.200 kr. (Gevinsten oplyses i rubrik 20 på din årsopgørelse)
Overlapper salgsmængden to forskellige købstidspunkter? Så laves regnestykket på samme måde, men med forskellige købspriser. (Eksempelvis købsprisen for 1 Ethereum købt i januar og købsprisen for 1 Ethereum købt i marts).
Oplys dine gevinster og tab
Sidst på året eller senest 1 maj året efter, du har solgt eller vekslet dine kryptovalutaer skal du huske at oplyse resultatet på din årsopgørelse. Du skal skrive dine samlede gevinster og dit samlet tab i to forskellige rubrikker.
- Gevinst skrives i rubrik 20
- Tab skrives i rubrik 58
HUSK at fristen for at indtaste oplysninger på din årsopgørelse er 1. maj året efter, at du har solgt eller vekslet kryptovaluta.
Husk altid at gemme dine købs- og salgsoplysninger
Når du handler med kryptovaluta, bør du gemme en række oplysninger som dokumentation til din opgørelse. Det vil gøre det mere enkelt for dig, når du sidst på året skal opgøre din samlede skat af kryptovaluta.
Du kan med fordel lave et ark, hvor du løbende kan skrive dine oplysningerne om dine køb og salg af kryptovalutaer ind. Du kan også lave skærmklip, således kan de nemlig bruges som kvitteringer, hvis SKAT senere ønsker yderligere dokumentation for dine køb og salg.
SKAT har lavet en fin liste, med nyttige oplysninger der kan hjælpe dig med at holde styr på dine køb- og salg.
- Ordre-, købs-, salgs- og betalingsbilag. Tag fx screenshots eller hent CSV-filer.
- Mails og anden korrespondance
- Oplysninger om udbyderen af din virtuelle tegnebog (wallet provider)
- Aftalegrundlag med udbyderen af din virtuelle tegnebog (wallet)
- Oplysninger om nummeret på din virtuelle tegnebog, det vil sige den offentlige kode
- Gældende aftalegrundlag på købstidspunktet og eventuelle efterfølgende ændringer
- Udskrift af dine løbende beholdninger af kryptovaluta
- Kontoudskrifter fra dine bankkonti vedrørende køb og salg af kryptovaluta
- Udskrift af dine løbende transaktioner
- Eventuel anden relevant dokumentation for dit køb og salg, der kan dokumentere dit ejerskab
- Indsætninger og hævninger (Når vi modtager transaktionsoversigterne for indsætninger/deposits og hævninger/withdrawals af anvendte vekslingstjenester og wallets, skal det være muligt at følge transaktionerne til og fra afsenderne)
Hvordan opgøres afkast modtaget fra staking af kryptovaluta?
Flere og flere handelsplatforme gør det muligt at få renter af den kryptovaluta du har stående. På dette område har SKAT også nogle regler, som du bør være opmærksom på.
- Får du renter på indestående kryptovaluta, så skal du betale skat af værdien af afkastet på det tidspunkt, hvor afkastet tilskrives din konto, og du kan disponere over det
- Gevinsten beskattes som personlig indkomst
- Du oplyser gevinsten i rubrik 20 på din årsopgørelse
Kan man undgå at skulle betale skat af kryptovaluta?
Udgangspunktet er, at man som dansk statsborger altid skal betale skat at gevinsten på sine investeringer i kryptovaluta.
Du kan dog vælge at flytte til et land, hvor der ikke er skat på kryptovaluta. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de forskellige landes skattemyndigheder, ser og fortolker handel med kryptovaluta.
Du skal betale skat af din kryptovaluta hvis du fraflytter Danmark
Hvis du flytter fra Danmark og din skattepligt til Danmark ophører, anser SKAT din beholdning af kryptovaluta for at være solgt til handelsværdien på fraflytningsdagen.
Det vil sige, at hvis værdien på fraflytningsdagen overstiger værdien på købstidspunktet, skal du oplyse forskellen som en gevinst på din årsopgørelse.
Hvis værdien på fraflytningsdagen er mindre end værdien på købstidspunktet, er tabet fradragsberettiget.
Dette er dog et stort skridt, og den nemmeste og mest rigtige løsning er at betale din skat på gevinst og tab af dine kryptovalutaer.
Kan man få fradrag ved konkurs af kryptobørs- eller hvis sin wallet bliver hacket?
Det korte svar på dette spørgsmål er nej, du kan ikke få fradrag for tabet på dine investeringer i kryptovaluta hvis:
- Den handelsplatform eller kryptobørs du benytter går konkurs
- Din konto eller online-wallet bliver hacket
- Du mister din adgangskode til dit depot
For at kunne gøre brug af fradraget, så skal du kunne dokumentere et salg. Dette er ikke muligt ved overstående eksempler, og derfor kan du ikke få fradrag.
Her er nogle tips til dig som investor, som du kan benytte til at passe på din kryptovaluta:
- Køb din kryptovaluta på flere handelsplatforme. Hvis du ønsker at beholde din kryptovaluta på den handelsplatform du har anvendt, så kan det være en ide at købe flere forskellige steder. Handel på kryptobørser som Coinbase, Binance og Firi tilbyder alle mulighed for at du kan opbevare dine aktiver på deres platform.
- Få en privat wallet. Når du lader din kryptovaluta stå på en handelsplatform, så er princippet det samme, som når du lader dine penge stå i banken. Den sikreste løsning er, at få en “kold” wallet. På den måde fjerner du din kryptovaluta fra nettet, og undgår derfor risikoen for at blive hacket.
Vil du lære mere omkring kryptovaluta?
Hvis denne artikel var brugbar, så vil du måske også synes om en af disse.
- Hvad er kryptovaluta
- Køb kryptovaluta – overblik over kryptobørser
- Bedste kryptovaluta wallets
- Kryptovaluta kurser
- Køb Bitcoin
- Køb Ethereum
- Hvad er en NFT?
Udforsk flere wikis
Seneste fra Investering
Indlæg
Sammenligninger
Selskaber
Sådan gør du
Wikis
Spørgsmål
Log ind
Eller log ind med e-mail
Brugernavn eller adgangskode er forkert.
Godkendelseskode:
Bedøm
Tak fordi du valgte
Del dine erfaringer og hjælp andre med at vælge det rigtige selskab.
Bedøm nu
Vi anvender cookies til at tilpasse og forbedre vores indhold og give dig en bedre oplevelse. Når du besøger vores side, accepterer du vores cookies og privatlivspolitik. Du kan ændre dine cookieindstillinger før du fortsætter.
Denne hjemmeside burger cookies og andre tracking og analyseværktøjer. Cookie information gemmes i din browser f.eks. for at kunne genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og for at hjælpe vores team med at forstå hvilke sektioner på vores hjemmeside, du finder mest interessante og brugbare. Cookies kan også bruges i markedsføringsøjemed eller andre vigtige forretnings- og analyseoperationer.
For at bruge vores hjemmeside, skal du acceptere vores vilkår og betingelser og privatlivspolitik. For at læse mere om de juridiske vilkår, der regulerer din brug af vores websted, læs venligst vores vilkår og betingelser her. For at lære mere om dit privatliv når du bruger vores hjemmeside, og for at se en detaljeret liste over formålet med vores cookies, hvordan vi bruger dem og hvordan du kan fravælge dem, læs venligst vores privatlivspolitik her.
Vi anvender cookies til at bevare dine brugerpræferencer og handlinger, for at hjælpe og optimere din samlede oplevelse når du bruger vores websted. Disse er kendt som essentielle cookies.
Disse cookies inkluderer handlinger som f.eks. oprettelse eller brug af din konto på vores side, skrivning af anmeldelser, interaktion med eksisterende anmeldelser ved at give likes eller svar, skrivning af andet brugergenereret indhold på webstedet, indstilling af tilpassede søge- eller filterpræferencer, accept og lagring af brugerpræferencer (herunder privatlivsindstillinger), eller enhver anden handling, der påvirker dem måde, du oplever hjemmesiden. Disse cookies er vigtige for at give dig den bedst mulige brugeroplevelse, og kan derfor kun fjernes manuelt ved at følge instruktionerne i vores privatlivspolitik.
Vi bruger også ikke-essentielle cookies, også nævnt som "yderligere cookies", der hjælper os med at forbedre vores online markedsføring og reklamearbejde og for yderligere at optimere din brugeroplevelse på vores websted.
Disse cookies giver os mulighed for at spore dine brugerhandlinger og knytte dem til anonyme brugerdata ved hjælp af tredjeparter og tjenester såsom Google Ads, Google Analytics, DoubleClick, Bing Ads, Gleam, Typeform, RedTrack, Google Tag Manager, Yahoo, Facebook, YouTube osv.
For at se en detaljeret liste over brugen af dine data se vores privatlivspolitik, sektion II. How We Use Your Information
For at lære mere om dit privatliv, når du bruger vores hjemmeside, og for at se en mere detaljeret liste over formålet med vores cookies, hvordan vi bruger dem og hvordan du kan de-aktivere dem, læs venligst vores privatlivspolitik.